Spring til indhold

Wikipedia:Skyd en kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Wikipedia:SEK)
Genvej:
WP:SEK

Skyd en kirke er et initiativ for at få billeder af kirkerne, der henvises til fra de mange artikler om sogne. Ideen er ganske enkelt, at du tager billeder af kirker og gør dem tilgængelige på Commons og bruger dem i artikler om de enkelte kirker. (Se hvilke kirker der mangler, i checklisterne nederst på siden).

Husk at dine billeder skal udgives under en fri licens for at kunne bruges på Wikipedia.

En liste over kirker der har åbent for publikum kan findes på [1].

Fremgangsmåden[rediger kildetekst]

Når billedet er i kassen følger du disse trin:

  • Billedet skal lægges på Commons som beskrevet her.
  • Tilføj [[Category:Churches in XX Kommune]] til billedbeskrivelsen, hvor XX er den kommune kirken ligger i. (De danske kirkebilleder på commons var tidligere kategoriseret efter stift (diocese), men er blevet reorganiseret efter region og kommune. Hvis der er flere billeder af samme kirke oprettes en underkategori til kommune-kategorien med kirkens navn.)
  • Tilføj billedet til stiftets side under commons:All_religious_buildings_in_Denmark.
  • Find den danske artikel om det sogn, som kirken er placeret i. Den kan enten findes længere nede på siden eller i kategorien Sogne i Danmark efter kommune.
  • På siden om sognet er der et link til kirken. Følg dette og opret en side for kirken. Billedet af kirken tilføjes som andre billeder.

Lægger du mange billeder af den samme kirke op er det en god ide at lave en side på Commons med samme navn som på den danske Wikipedia og tilføje alle billeder til denne side. På denne måde er det nemmere for andre at få et overblik over billederne af den samme kirke.

Har du taget billeder inde i kirken, af de vigtigste inventardele, så brug kategorierne på Commons, der hedder Altars in Denmark, Baptismal fonts in Denmark, Pulpits in Denmark, Organs in Denmark, Crucifix in Denmark, Models of ships in Danish churches osv. (Se en længere liste her.)

Kirkesiden[rediger kildetekst]

Ud over billedet bør siden som minimum indeholde følgende:

  • En beskrivelse af placeringen (sogn og kommune). Disse kan findes på sogn.dk.
  • Hvis der ikke er mere i artiklen, er det ikke en artikel endnu. Find ud af mere, og skriv det ind.
  • Hvis der er skabelon og en lille tekst, er det passende at bruge {{kirkestub}}-skabelonen.
  • Siden kategoriseres i [[Kategori:Kirker i XX Amt]] der linker til Kategori:Danmarks amter (1793-1970) og [[Kategori:Kirker i XX Stift]] der linker til Kategori:Stifter i Folkekirken; Begge kategorier linker også til Kategori:Kirker i Danmark. Stift og amt kan man finde i artiklen om kirkens sogn [[XX Sogn]]

Hvis du kender mere til kirkens historie, bør det også være med i artiklen. (Se også: Wikipedia-diskussion:Skyd_en_kirke#Lidt inspiration og et par tanker)

"Begge kategorier linker også til Kategori:Danske kirker" - det passer vist ikke--Lcl 26. mar 2007 kl. 21:46 (CEST).
Nej, den hedder Kategori:Kirker i Danmark. --IbRas 29. sep 2008, 21:42 (CEST)