Wikipedia:Skab sammenhæng mellem artiklerne

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Links er vigtige fordi de skaber sammenhæng og letter navigationen på wikipedia.

Desværre er der artikler der ikke kan nås via links, nemlig de forældreløse artikler.

Der er også artikler hvorfra man ikke kan komme videre, det er blindgyderne.

Derudover findes der artikler der er "flaskehalse", dvs. artikler der kun peger på en eller få andre artikler, som igen kun peger på få andre artikler.

Til sidst har vi artikler med link der peger på flertydige (link) , dette besværliggøre navigering mellem artikler, derfor bør det undgås.

Løsningsforslag[rediger kildetekst]

Forældreløse artikler[rediger kildetekst]

  • Det lettest er at søge artikelnavnet og findes det i andre artikler laves der link, men det langt fra for alle forældreløse artikler det lader sig gøre.
  • Der kan evt. også laves et link fra afsnittet "Se også" fra en artikel med relation til emnet.
  • Via artiklens interwiki-link kan man se hvordan andre wikier har linket til en tilsvarende artikel og lade sig inspirere deraf (ved at tilføje tekst til andre artikler med et link eller skrive en helt ny artikel med link)
Klynger

Derudover findes der klynger af artikler uden link ind til klyngerne fra andre artikler på Wikipedia, feks. Wikipedia:Artikler uden bedsteforældre, Bruger:Steenth/lister/artikler uden oldeforældre og Bruger:Steenth/lister/artikler uden tipoldeforældre, de enkelte klynger er indbydes forbundet med links, men ingen link ind fra "omverdenen".

Blindgyder[rediger kildetekst]

Blindgyder er artikler uden link til andre artikler, ofte skyldes det manglende formatering, løsningen er enkel tilføj et eller flere link i artiklen. Er det ikke muligt, så tilføj evt. mere tekst der indeholder et link.

Flaskehalse[rediger kildetekst]

Her er artikler forbundet med få link, ind- og udgående, her bør flere links tilføjes. Men inden du tilføjer link, er det en god ide, at tjekke den eller de artikler der links til og tilføj først link her, derefter fra udgangspunktet.

"Gode link"[rediger kildetekst]

For at skabe forbindelse til mange artikler med et link, kan man med fordel linke til lande, hovedstæder og større (danske) byer, der er nogle af de største "knudepunkter" i den danske wikipedia.

For eksempel har Danmark 29521 link fra 2. led til andre artikler, Norge 26368, Østrig 25400, Sverige 23635, København 33413 og Aarhus 25491. Tallene er fra marts 2015.

Flertydige links[rediger kildetekst]

Flertydige links fanges lettest ved at lave en ændring dine indstillinger under "Gadgets" i " Navigering og redigering" sættes flueben i "Sæt farve på flertydig-links". Derefter vises flertydige links i artikler med farve, derefter kan man klikke og se hvilket link der skal bruges.

henvisninger imod en artikel
henvisninger fra en artikel

Andre indlæg om emnet[rediger kildetekst]