Wikipedia:Spørgehjørnet/Hvad er fysik?

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Fysik (som fag) opdager naturlovene for alt det, der ikke er levende naturs. Dvs. bl.a. den grundlæggende opbygning (atomfysik), men også f.eks. lovene for bevægelse, lys, lyd, elektricitet, varme osv. osv. Fysik dyrkes gennem eksperimenter og beregninger.

Så kan man også mene et menneskes fysik. Der tænker man på, hvordan det menneske er bygget - højde og vægt, f.eks., eller hvor god form det er i. --Sir48 (Thyge) 3. jun 2005 kl. 17:27 (CEST)
Fysik er et naturvidenskabsfag. Ordet fysik kan betyde flere ting, hvis du spørger hvad fysik er kan det betyde at dele.
I fysik i skolen(folkeskolen, oftes 7.-8. kl.)deler man ting og blander ting der kan skilles fra hinanden. F.eks vand(H2O) og salt(NaCl) kan skilles ad. Hvis du blander vánd og salt i en mættet blanding (salt opløses i vand til der ikke kan opløses mere.) Så har du lavet en blanding. Hvis man vil skille de to stoffer fra hinanden igen, koger man vandet til det er fordampet og på siden af glas vil der side et salt-lag. Det kan bl.a være fysik, men også vand, varme og lys osv. osv. er fysik. Fysik er jo et strort begreb, men dette kan bl.a være fysik.
(Skrev 194.182.204.110 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)
Det sidste indlæg kræver nok lidt præcision.
Folkeskolen blander ofte forskellige fag sammen, så det de kalder fysik er i virkeligheden en blanding af fysik og kemi. Groft sagt kan man sige at alt du kan se eller mærke, som f.eks. bevægelse, lys, lyd, elektricitet og varme, er fysik. Når man blander 2 eller flere forskellige stoffer og får et tredie, er det kemi. Du kan måle at der er sket en forandring, men du kan ikke altid se det.
Nogle dagligdagseksempler på fysik kan være:
  • Når man i sin bil trykker på speederen begynder den at køre hurtigere, den accelerere, det er bevægelsesfysik.
  • Når solen går ned, ændres farven på himlen til en gul eller rødlig farve, det sker ved at atmosfæren reflektere en del af lyset tilbage ud i rummet, så kun den røde og gule del slipper igennem ned til os.
Nogle dagligdagseksempler på kemi kan være:
  • Når man laver en kage, blander man nogle ingredienser og sætter den i ovnen. Her reagere de med hinanden, og danne en kage. Man kan ikke se hvad der sker, andet end at den bliver brun, men den færdige kage kan ikke bagefter skillles ad til de oprindelige indgredienser.
  • Når man tænder et bål, får man lys og varme ud af det, samtidig omdannes brændet til aske, men man kan ikke se hvordan det bliver omdannet. Brændet er her kemisk blevet omdannet til aske og energi i form af lys og varme.
--Bisgaard 11. okt 2006 kl. 22:24 (CEST)