Wikipedia:Ugens artikel/Uge 12, 2013

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Alcatraz set fra Pier 39 i San Francisco

Alcatraz Federal Penitentiary, ofte blot kaldet Alcatraz, var et føderalt fængsel af højeste sikkerhedsklasse på Alcatraz Island, to kilometer ud for kysten ved San Francisco i Californien, USA. Fængslet blev drevet fra 1934 til 1963.

Hovedfængslet blev bygget i årene 1910-1912 som et militærfængsel, men allerede i 1860'erne var der blevet bygget et fortøen. Fortet blev overtaget af det amerikanske justitsministerium i 1933, og øen blev et føderalt fængsel i august 1934, efter at bygningerne var blevet moderniseret for at kunne opfylde kravene til et fængsel med højeste sikkerhed. Ud fra indretningen og placeringen i de kolde farvande og stærke strømme i San Francisco-bugten mente man, at flugt fra fængslet ville være umulig, og at fængslet var USA's sikreste.

Alcatraz blev designet til de mest berygtede fanger fra andre fængsler. I alt har 36 fanger lavet 14 flugtforsøg i løbet fængslets 29 år. Stillet over for høje drifts- og vedligeholdelsesomkostninger og et dårligt omdømme blev Alcatraz lukket den 21. marts 1963. I dag er det tidligere fængsel museum og en af ​​San Franciscos største turistattraktioner, der tiltrækker omkring 1,5 millioner besøgende om året. (Læs mere..)