Wikipedia:Ugens artikel/Uge 13, 2010

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Deicide, et dødsmetalband

Dødsmetal (på engelsk death metal) er en ekstrem undergenre af heavy metal, som er karakteriseret ved forvrænget nedstemte guitarer, dobbelte stortrommer spillet i et maskingeværlydende tempo, growlede vokaler, og et hurtigt kaotisk lydbillede fyldt med temposkift adskilt af foruroligende pauser. Denne ofte dystre lyd er tilføjet sangtekster omhandlende død, vold og lemlæstelse taget fra splatter og slasher-film, eller satanisme og okkultisme.

Dødsmetal udviklede sig fra thrash metal i midten af 1980'erne, stærkt inspireret af de førende thrash bands Slayer og Kreator samt tidlige black metal-grupper som Celtic Frost. Inden for selve dødsmetalscenen var Possessed og Death nogle af de førende bands i midten af 1980, og dødsmetallens fødeår menes at være omkring 1987 ved udgivelsen af Deaths debutalbum Scream Bloody Gore.

På den anden side af Atlanten tog Sverige også godt imod stilen fra USA med dannelsen af grupper som Nihilist, Carnage og Dismember, der blandede den med deres D-beat punk og grindcore inspiartioner, som førte til en lidt mere iørefaldende lyd end traditionelt dødsmetal.

I løbet af 1990'erne aftog genrens popularitet og er nu hovedsageligt en undergrundsgenre, selvom visse bands som Cannibal Corpse, Death, Morbid Angel og Obituary har oplevet større kommerciel succes. (Læs mere..)