Wikipedia:Ugens artikel/Uge 34, 2009

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Bratislava set fra borgen

Bratislava er Slovakiets hovedstad og største by med cirka 427.000 indbyggere. Den ligger i det sydvestlige Slovakiet på begge sider af Donau, og den grænser, som den eneste hovedstad i verden, op til to nabolande, nemlig Østrig og Ungarn.

Byens historie har været præget af en række folkeslag, herunder østrigere, tjekker, tyskere, ungarere, jøder og slovakker. Den kendes også fra perioder med tysk overherredømme under navnet Pressburg. Under det habsburgske monarki var byen i perioden 1536-1783 hovedstad i Kongeriget Ungarn. I det 19. århundrede var Bratislava hjemsted for den slovakiske nationale bevægelse, men den slovakiske selvstændighed måtte efter oprettelsen af Tjekkoslovakiet efter 1. verdenskrig indtil efter kommunismens fald, mere præcist i 1993.

Blandt byens seværdigheder er Bratislava Slot, også kaldet Borgen, der har rødder tilbage til 9.-10. århundrede. Derudover tiltrækker Devín Slot og de gamle bygninger fra 14. og 15. århundrede i bymidten samt områderne nær Donaus bred mange turister. (Læs mere..)