Wikipedia:Ugens artikel/Uge 41, 2021

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Rolls-Royce Merlin

Rolls-Royce Merlin er en britisk vandkølet 12-cylindret V-motor med 27 liter slagvolumen til anvendelse i fly. Rolls-Royce designede motoren som et privatfinansieret projekt og startede den første prototype i 1933. Den blev kaldt Merlin ("dværgfalk"), eftersom alle firmaets stempel-flymotorer var opkaldt efter rovfugle.

Den første produktionsudgave af motoren var klar i 1936. De første operative fly, der trådte i tjeneste med en Merlin var Fairey Battle, Hawker Hurricane og Supermarine Spitfire. Der blev produceret flere Merlins til det tunge firemotors bombefly Avro Lancaster end til noget andet fly; ikke desto mindre bliver Merlin hovedsageligt associeret med Spitfire. En serie hurtige videreudviklinger, presset igennem af krigstidens krav, forbedrede motorens levetid og ydelse markant.

Merlinen var en af de mest succesfulde flymotorer fra 2. verdenskrig, men blev efter krigen fortrængt af Rolls-Royce Griffon, mens Merlinen endnu blev produceret til civile passagerfly og militære transportfly. Produktionen blev indstillet i 1950, efter at der var leveret i alt 160.000 motorer. (Læs mere..)