Wikipedia:Ugens artikel/Uge 49, 2012

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Wade Hampton III

Wade Hampton III (28. marts 181811. april 1902) var en konfødereret kavalerigeneral under den amerikanske borgerkrig og senere en politiker fra South Carolina, som var statens guvernør og repræsenterede staten i De Forenede Staters Senat.

Hampton blev født i Charleston i South Carolina som ældste søn af Wade Hampton II (1791–1858), kendt som "Colonel Wade Hampton", en af de mest velhavende plantageejere i Syden (og ejer af det største antal slaver). Han havde været dragonofficer i den Britisk-amerikanske krig (1812), hvor han var aide for general Andrew Jackson i Slaget ved New Orleans. Han var desuden barnebarn af Wade Hampton (1754–1835), oberstløjtnant i kavaleriet under den Amerikanske uafhængighedskrig, medlem af Repræsentanternes Hus og brigadegeneral under krigen i 1812. Hans onkel, James Henry Hammond, var medlem af såvel Repræsentanternes Hus som Senatet og guvernør i South Carolina.

Hampton voksede op i en velhavende familie og fik privatundervisning. Han var aktiv udendørs med at ride og jage især på sin fars sommerejendom i North Carolina High Hampton. Han var kendt for at tage på jagt alene i skovene, hvor han jagede bjørne. I 1836 fik han eksamen fra South Carolina College (nu University of South Carolina), og var uddannet jurisk, om end han aldrig praktiserede. I stedet helligede han sig ledelsen af sine store plantager i South Carolina og Mississippi og tog del i statens politik. Han valgtes til South Carolina General Assembly i 1852 og var senator fra 1858 til 1861. Hamptons far døde i 1858, og sønnen arvede en stor formue, plantagerne og en af de største samlinger af slaver i Syden. (Læs mere..)