Repræsentanternes Hus (USA)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Repræsentanternes Hus)
Spring til navigation Spring til søgning
Amerikas Forenede Stater
Greater coat of arms of the United States.svg

Denne artikel er en del af:
Politik og regering i
Amerikas Forenede StaterAndre lande • Politik

Repræsentanternes Hus er den ene halvdel af USA's føderale lovgivende forsamling, USAs Kongres. Den anden er Senatet. Der refereres ofte til Repræsentanternes Hus som Huset. Der er 435 medlemmer i Repræsentanternes Hus, der alle er på valg hvert andet år. Derudover er der 6 medlemmer, som ikke har stemmeret.

Huset har som hele USA's Kongres til huse i Capitol-bygningen i Washington, D.C.

Modsat Senatet varierer antallet af medlemmer fra hver stat i Repræsentanternes Hus i forhold til indbyggertal. I henhold til den amerikanske forfatning opdateres fordelingen af mandater staterne imellem hvert tiende år på basis af folketællinger (den seneste folketælling fandt sted i 2010). Californien (ca. 37 millioner indbyggere) har således 53 medlemmer og Alaska (ca. 660.000 indbyggere) kun 1 medlem af Repræsentanternes Hus. Det er et internt anliggende i den enkelte delstater, hvordan grænserne trækkes mellem valgdistrikterne. Det åbner blandt andet op for gerrymandering.

Husets formand, kaldet Speaker of the House, leder møderne og er nummer tre i det politiske hierarki efter præsidenten og vicepræsidenten.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]