Wikipedia:Ugens artikel/Uge 5, 2013

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Foto af Trinitytesten, som var en del af Manhattan Project

Manhattan Project var et forsknings- og udviklingsprogram, som under amerikansk ledelse og med deltagelse af Storbritannien og Canada førte til fremstillingen af de første atombomber under 2. verdenskrig. Fra 1942-1946 blev projektet ledet af generalmajor Leslie Groves fra den amerikanske hærs ingeniørkorps. Hærens del af projektet fik betegnelsen Manhattan District. Betegnelsen "Manhattan" afløste med tiden det officielle kodenavn "Development of Substitute Materials" som betegnelse for hele projektet. Undervejs opslugte Manhattanprojektet dens tidligere britiske modpart, Tube Alloys. Blandt de fysikere, som bidrog til atombombens skabelse, var Albert Einstein og Niels Bohr.

Manhattanprojektet begyndte i det små i 1939, men voksede så det en overgang beskæftigede over 130.000 mennesker og kostede næsten 2 mia. dollars (et beløb som svarer til omkring 150 mia. kr. i 2012). Over 90 % af pengene gik til bygning af fabrikker og produktion af spaltbart materiale, mens under 10 % gik til udvikling og produktion af selve våbnene. Forskning og udvikling foregik mere end 30 forskellige steder, hvoraf nogle var hemmelige, i USA, Storbritannien og Canada. Der blev bygget to slags atombomber under 2. verdenskrig: En forholdsvis simpel uranbombe, som benyttede 235uran, en forholdsvis sjælden uranisotop, som kun udgør 0,7 % af naturligt forekommende uran, samt en plutoniumbombe, baseret på 235uran. Plutoniumbomben krævede et mere kompliceret våben, som skabte en implosion og blev designet og bygget på projektets våbendesign- og konstruktionslaboratorium i Los Alamos, New Mexico. Den første atombombe, som blev sprængt, var en plutoniumbombe, og det foregik ved Trinitytesten, som blev gennemført ved Alamogordo i New Mexico den 16. juli 1945. Little Boy, som var en uranbombe, og Fat Man, der var en plutoniumbombe, blev til atombomberne over Hiroshima og Nagasaki.

Manhattanprojektet blev gennemført under omfattende sikkerhedsforanstaltninger, men det lykkedes alligevel sovjetiske spioner at trænge ind. Projektet skulle også indsamle oplysninger om det tyske atomprojekt. Personel fra Manhattanprojektet gjorde tjeneste i Europa, til tider bag fjendens linjer, hvor de indsamlede nukleart materiale og fangede tyske videnskabsfolk. I perioden lige efter krigen gennemførte Manhattanprojektet prøvesprængninger på Bikini-atollen, udviklede nye våben, støttede udviklingen af netværket af amerikanske atomlaboratorier, støttede medicinsk forskning indenfor radiologi og lagde grundstenen til den atomdrevne flåde. Projektet beholdt kontrollen over amerikansk atomforskning og produktion af atombomber indtil etableringen af den amerikanske atomenergikommission i januar 1947. (Læs mere..)