Wikipedia:Ugens artikel/Uge 8, 2012

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Orglet i Aarhus Domkirke

Et orgel er et tangent-instrument bestående af en eller flere dele, hver spillet med sit eget klaviatur enten med hænderne eller fødderne. Et orgel-klaviatur, der betjenes med hænderne, kaldes et manual og et klaviatur, der spilles med fødderne et pedal. Orglet er et af de ældste musikinstrumenter i den vestlige musikalske tradition. Det har en prominent plads i den vestlige kirkes liturgi, og fra midten af det 19. århundrede er det for alvor taget ind som et sekulært instrument.

Orglet virker ved, at der pumpes luft ind, som ledes til piber af forskellig længde og tykkelse. Når en tangent trykkes ned, åbnes for luftstrømmen, og der kommer lyd. En elektrisk blæser leverer luftstrømmen (i tidligere tider måtte en bælgtræder stå for forsyningen med luft).

Sweelinck og Frescobaldi er blandt de første, kendte komponister, der har skrevet musik for orglet. Senere har blandt andet Buxtehude og Bach skrevet meget orgelmusik i lighed med Mendelssohn, Franck og Olivier Messiaen. I rockmusikken har blandt andet Rick Wakeman brugt pibeorglet, men ellers har hammondorglet været brugt af en del grupper og musikere. (Læs mere..)