Dietrich Buxtehude

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Dietrich Buxtehude
Imagebuxtehude.jpg
Den eneste bevarede portræt af Buxtehude, fra "Häusliche Musikszene" af Johannes Voorhout (1674).
Information
Fødenavn Diderik Hansen Buxtehude
Født 1637
Død 9. maj 1707 (69-70 år)
Oprindelse Danmark

Diderik Buxtehude (tysk: Dietrich Buxtehude; født 1637 formentlig i Oldesloe[1], Holsten; død 9. maj 1707) var en af baroktidens store komponister. Han var søn af Mariakirkens organist, Johann Buxtehude (Hans Jenssen Buxtehude, 1602–1674), og Helle Jespersdatter. Buxtehude virkede i 39 år som organist i Mariakirken i Lübeck.

Faderen var organist i Helsingør, hvor Buxtehude også virkede nogle år før Lübeck.

Buxtehude blev en af Danmarks største komponister. Johann Sebastian Bach og Georg Friedrich Händel var blandt hans beundrere og blev inspireret af ham.[2][3]

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Barndom[redigér | redigér wikikode]

Det vides, at faderen var organist i Helsingborg. En indskrift i det tidligere orgel i Sankta Maria kyrka fra Helsingborg – senere i Torrlösa kyrka i Skåne oplyser: "Johannes Buxtehude – Oldesloe, Holsatg. – Organist, Helsingb. – 1641"[4]. Allerede som femårig drog Buxtehude med sin familie over Sundet til Helsingør, da hans far blev organist i købmandskirken Sankt Olai der. Allerede som meget ung siges han at have udvist en usædvanlig musikalsk begavelse.

Virke[redigér | redigér wikikode]

Diderik vendte tilbage til Helsingborg omkring 1657, hvor han som 20-årig fik sin fars gamle embede ved Sankt Maria kyrka. Her blev han i tre år, men tiden kan ikke have været let for ham. Lønnen var ussel, og han kom snart i gæld. En af hans kreditorer var rådmand David Gjedde, som han skyldte 40 daler, et halvt års løn. Næsten samtidigt udbrød en ny krig mod Sverige, og han mistede sin embedsbolig. Da Danmark ved freden i Roskilde 1658 mistede Skånelandene, kom Helsingborg under svensk herredømme.

Måske var det årsag til, at han i 1660 søgte tjenesten som organist i Helsingørs Sct. Mariæ Kirke, som mest betjente den tyske menighed. Han fik arbejdet i konkurrence med en organist fra Landskrona. I kirkens papirer for oktober 1660 står:

Citat Givet til Discretion, som manerligt er, til tvende Orgemestre, den ene fra Landscrone og den anden fra Helsingborg, som slog deres proba, 10 Rixd., er 15 Dal.[Kilde mangler] Citat

Hvem organisten fra Landskrona var, er ikke kendt; Diderik Buxtehude fik embedet. Fra Helsingørs tyske menighed gik rygtet om orgelmesteren snart til Tyskland, og da organisttjenesten i Mariakirken i Lübeck blev ledig 1668, fik han arbejdet. Her kom han til at virke til sin død og blev en af sin tids mest betydende komponister. Blandt hans elever var Johann Sebastian Bach[2], der 1705 vandrede gennem det halve Tyskland for at lytte til hans musik og lære komposition af mesteren. Især var Buxtehudes Abendmusik berømt. Det var store kirkekoncerter ved advent, som folk kom langvejs fra for at høre.

Død[redigér | redigér wikikode]

Buxtehude døde i 1707 og blev bisat i Lübecks Mariekirke ved dens "Totentanzorgel" (dødsdansorgel). I anledning af hans 250. dødsdag i 1957 blev der opstillet en mindetavle.

I Helsingborgs Mariakirke findes i dag en mindetavle over Buxtehude. Byen har dog ikke altid værdsat sin største søn: I 1849 solgtes hans orgel på offentlig auktion, og det findes i dag i Torrlösa kirke nordvest for Eslöv i Skåne.

Værker[redigér | redigér wikikode]

Buxtehudes værker er i dag katalogiseret i "Buxtehude-Werke-Verzeichnis" (dansk: Buxtehude-værk-fortegnelse).

Hans orgelmusik blev bevaret gennem afskrifter, der cirkulerede blandt hans elever. Enkelte af disse værker findes til downloads her: www.imslp.org

I Upsala findes kopier af hans vokale værker, som han sendte til sin ven Gustav Düben, kongelig kapelmester ved hoffet i Stockholm.

Den eneste musik, han fik udgivet i sin levetid, var 14 sonater for violin, viola da gamba og continuo, opus 1 og opus 2, Hamborg 1694 og 1696. De er genudgivet i faksimile på det franske forlag Fuzeau : lassical-music.fuzeau.com men kan hentes i moderne udgave på www.lysator.liu.se

  • Alles, was ihr tut mit Worten oder mit Werken (efter Kol.3,17). Kantate for vokalsolister, kor, strygere og continuo. Opføres også i dansk oversættelse som "Eders hele Værk".

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Poul Korse: "Buxtehude og Helsingør 1637-1987" (Helsingør Kommunes Museer 1987, s. 51
  2. ^ a b Johann Sebastian Bach: a detailed informative biography
  3. ^ George Frideric Handel: his story from Germany to England
  4. ^ Korse, s. 51. Teksten tillader ikke at slutte hvor længe, faderen havde været organist i Helsingborg


Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]