Wikipedia:Wikipediajournalen/Arkiv/januar 2020/HACK4DK 2019

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Wikipediajournalen

Af Finn Årup Nielsen (fnielsen),
Nivaagaards Malerisamlings Wilhelm Marstrand med lystighed i et osteri er blandt de billeder hvor lyde kan knyttes til motiver i billedet: kat, hund, strengeinstrument, tamburin, baby, pisk. Det kan afprøves på https://fnielsen.github.io/hack4dk2019/.

HACK4DK er et årligt tilbagevendende arrangement hvor hackers og makers får lejlighed til at arbejde med danske kulturdata som præsenteres af danske kulturinstitutioner. Arrangementet er relevant for Wikimedia-verdenen på to måder: dels så kan kulturdataene flyttes til Wikimedia Commons eller Wikidata og eventuel Wikipedia, dels kan dataene når de er tilgængelige på Wikimedia-platformene anvendes i HACK4DK-projeker.

Wikimedia Danmark folk har indtil flere gange været med i HACK4DK og vi har flere eksempler på brug af danske kulturdata via Wikimedia-platformene eller opload af nye data.

Dette år spandt HACK4DK af hos Statens Museum for Kunst fredag-lørdag i midten af november. Vi var flere fra Wikimedia Danmark også denne gang og det blev til flere projekter omkring Wikimedia. Nivaagaard Malerisamling var blandt dem der havde bragt deres datasæt med og Steen Thomassen fik en god portion af deres metadata om malerier ind på Wikidata som så Villy Fink Isaksen har udbygget, se resultatet her. Karen Mardahl fik opdateret information omkring Wiki Loves Monuments.

Efter en inspiration fra Karen Mardahl arbejdede jeg selv med at lave en webside der viste kunst fra danske samlinger via filerne fra Wikimedia Commons og en databaseforespørgsel til Wikidata. Ideen var at lade områder i billederne responderer med lyde. Det kan lade sig gøre ved at man på Wikidata-siderne for hvert kunstværk angiver hvad de afbilleder og hvor i billedet de afbillede elementer befinder sig. De afbillede elementer er også beskrevet på Wikidata og nogle af disse kan linkes til lydfiler. Således kan en malet hest give et vrinsk fra sig når man trykker på computermusen eller en trykfølsom skærm. Med websiden kan man bladre igennem de forskellige billeder og høre vrinsk, vov, mjav, viola da gamba, blokfløjte, bladren i bog, osv. Websiden er tilgængelig fra https://fnielsen.github.io/hack4dk2019/

Arrangementet var gratis for deltagerne og velorganiseret med forplejning og wifi. Det fulgtes op på SMK Fridays to uger efter hvor de færdiggjorte projekter og projektideer blev præsenteret. Publikum kunne stemme om det bedste projekt og her vandt Rasmus Erik ("Solsort") med https://kulturdata.dk/.

Der er endnu ingen kommentarer, din kan være den første!