William Harvey

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
William Harvey
William Harvey 2.jpg
William Harvey
Personlig information
Født William Harvey
1. april 1578
Folkestone
Død 3. juni 1657 (79 år)
London
Nationalitet Englænder
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Læge og anatom
Kendt for Opdagelse af blodets kredsløb

William Harvey (født 1. april 1578 i Folkestone, England, død 3. juni 1657 i London, England[1]) var en engelsk læge og anatom, der studerede blodets kredsløb og fandt ud af, at blodet cirkulerer rundt i kroppen og at det er hjertet, der skaber pulsen, og ikke arterierne, som man hidtil havde regnet med i århundreder.

Han opdagede, at blodet cirkulerer rundt i kroppen, da han målte mængden af blod, som hjertet pumpede rundt i kroppen og fandt ud af, at der dagligt blev pumpet mere blod rundt, end den mængde mad, man spiste, og i mængder, der oversteg personens vægt. Disse mængder ville leveren ikke kunne nå at producere, hvorfor det måtte være det samme blod, der blev genbrugt.

Harvey studerede på King's College i Canterbury og derefter på Cambridge University og afsluttede sine studier i den italienske by Padua, hvor han blandt andet lærte om dissektioner af dyr og mennesker. Han var færdiguddannet i 1602, hvorefter han slog sig ned som læge i London og fra 1615 begyndte han at undervise i anatomi ved Royal College of Physicians. Han etablerede desuden et laboratorium hjemme hos sig selv, hvor han undersøgte forskellige dyrs kredsløb.[2]

Han var læge for forskellige kongelige i en årrække, hvoraf flere af dem interesserede sig for Harveys forskning. Han udgav desuden bogen Exercitatio Anatomica de Motu Cordis et Sanguinis in Animalibus i 1628.[3][4]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "William Harvey biography" (på engelsk). www.biography.com. Hentet 9. februar 2014. 
  2. ^ Wang, Tobias (8. februar 2014). "Store opdagelser: Blodet cirkulerer". videnskab.dk. Hentet 9. februar 2014. 
  3. ^ "William Harvey, 1578-1657" (på engelsk). The University of Adelaide (The University of Adelaide). Hentet 9. februar 2014. 
  4. ^ "History - William Harvey (1578 - 1657)" (på engelsk). www.bbc.co.uk (BBC). Hentet 9. februar 2014. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information: