William Holman Hunt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
William Holman Hunt
William Holman Hunt - Selfportrait.jpg
Personlig information
Fødselsdato 2. april 1827Rediger på Wikidata
Fødested LondonRediger på Wikidata
Dødsdato 7. september 1910 (83 år)Rediger på Wikidata
Dødssted LondonRediger på Wikidata
Statsborger StorbritannienRediger på Wikidata
Sprog EngelskRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Royal AcademyRediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler, kunstnerRediger på Wikidata
Hovedværker Verdens lys, Syndebukken, Dødens skyggeRediger på Wikidata
Kunstnerens signatur
Holman Hunt signature.jpg
Eksterne henvisninger
Beskrevet i Dictionary of National Biography, 2. Tillæg, Hunt, William Holman, Encyklopædisk Ordbog af Brockhaus-Efron, Brockhaus-EfronRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

William Holman Hunt (2. april 1827 i London7. september 1910 sammesteds) var en engelsk maler.

Han gik på akademiet og fik i den jævnaldrende John Everett Millais en varig ven, der blev ham en støtte i hans ungdoms svære kunstnerkamp. Han blev så betaget af John Ruskins Modern painters, at hans kunstnerbane var givet. Han var med til at grunde det prærafaelitiske broderskab og forfægtede det i The Times og The Contemporary Review, men frem for alt gennem sin kunst broderskabets uforfalskede lære.

Han hader det konventionelle i kunsten og dyrkede med næsten religiøs optagethed virkeligheden ved en enestående minutiøs gengivelse af alle billedets enkeltheder og lagde derved også skolens svagheder med hensyn til helhedsindtryk med videre blot.

Med den uendelige omhu, der kunne virke trættende, forbandt Hunt prærafaelitternes religiøse ånd, en mystik og tankedybde, der ofte talte i gåder til beskueren. Efter at have malet The Eve of St Agnes (1848, efter John Keats) og Rienzi (1849, hovedfiguren har Dante Gabriel Rossettis træk) samlede han 1850 et kritikkens uvejr om sig med Kristus forfølges af Druiderne. Derefter fulgte Valentin befrier Sylvia (efter Shakespeare, Birmingham Museum), det betydelige Hyrden som Lejesvend, Claudio og Isabella, Samvittigheden vågner og 1854 det værk, der gav ham berømmelsen, Kristus som Verdens Lys (en lygte), elsket og æret i England (i National Gallery (Det oprindelige eksemplar hænger i Keble College, Oxford).


I 1854 begyndte hans orientrejser; længe dvælede han i Østen, især i Jerusalem. De vigtigste resultater af rejserne var Syndebukken (1856), Kristus findes i Templet (1860, bygget på årelange etnografiske og arkæologiske studier), De Uskyldiges Triumf efter Ruskin, det i Palæstina malede Dødens Skygge (1873) (Kristus som ung i forældrehjemmet, strækkende armene ud, hvorved billedet af et kors fremstår på væggen, Efter Solnedgang i Ægypten (1867), Det hellige Guds Under i Jerusalems Gravkirke (med ca. 500 figurer) osv. Endvidere Majdag på Magdalene-Taarnet, et af Hunts koloristisk set smukkeste arbejder, Amaryllis, Skibet, The Lady of Shalott, mange smukke akvareller og tegninger fra Orienten, portrætter (Richard Owen, 1881[1][2]), illustrationer til The Pilgrims Progress, Alfred Tennysons digte (Lady Godiva etc.) og mange andre.

Hunt udgav sine memoirer, der gav anledning til strid om, hvem der havde været den egentlige grundlægger af broderskabet Pre-Raphaelitism and the pre-Raphaelite brotherhood[3] (2 bind 1905).

Indholdsfortegnelse

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Otto von Schleinitz, William Holman Hunt, Bielefeld, 1907

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Note[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Owen painting | Natural History Museum
  2. ^ Portrait of Owen at the Natural History Museum : Abstract : Nature
  3. ^ Pre-Raphaelitism and the pre-Raphaelite brotherhood, (Book, 1905) [WorldCat.org]
  4. ^ titlen på engelsk er A Converted British Family Sheltering a Christian Missionary from the Persecution of the Druids, hvorfor det må formodes at den danske titel er en dårlig oversættelse.
Wikisource-logo.svg
Wikisource har originalt kildemateriale relateret til denne artikel: