Wolfram von Eschenbach

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Wolfram von Eschenbach
CodexManesseFol149vWolframVonEschenbach.jpg
Wolfram von Eschenbach med væbner, fra Codex Manesse.
Personlig information
Født 1170Rediger på Wikidata
Død 1220Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Ridder, minnesänger, sanger, komponist, digterRediger på Wikidata
Genre Høviske romanRediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Wolfram von Eschenbachs hjemmesideRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Wolfram (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Wolfram)

Wolfram von Eschenbach (ca. 1170-1220) var en tysk digter, ridder og minnesanger fra Eschenbach i nærheden af Ansbach i Franken. Han er forfatter til eposerne Parzival om vejen til Gralen, "Willehalm" om den historiske korsfarer Guillaume af Orange samt det ufuldendte "Titurel", som også knyttes til gralslegenderne. Det er også kendt under titlen "Den ældre Titurel" for at skelne det fra "Den yngre Titurel", fortsættelsen af den senere digter Albrecht, men længe fejlagtigt regnet for Wolframs eget værk. Desuden findes bevaret ni "Tagelieder" (Dagningssange), der tilskrives Wolfram. (Tagelieder er en genre inden for minnedigtningen om de (illegitime) elskendes adskillelse ved daggry, når vægterens morgenkald høres. En af Wolframs Tagelieder er usædvanlig ved at omhandle et ægtepar, der ikke behøver at skilles, selv om vægteren høres, men kan fortsætte med at elske hinanden.)

Wolfram regnes for den største middelaldertyske epiker. Hans sprog er sublimt og hans almenviden og åndelige spændvidde enorm, og de senere mestersangere betragtede ham som et forbillede.

Man ved ikke andet om Wolfram, end hvad han selv fortæller i sidebemærkninger i sine epos, men regner med, at han var af ridderstand, men fattig, og blandt andet havde en mæcen i landgrev Hermann 1. af Thüringen (1190-1217), den største støtte for tysk litteratur. Wolfram var samtidig med Walther von der Vogelweide, den berømteste tyske minnelyriker.

Wolfram i Wagners opera "Tannhäuser" er den, der forsvarer den rene og trofaste kærlighed. Wolframs sang til Aftenstjernen stammer derfra.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]