Woodstock (sang)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search

"Woodstock" er en sang skrevet af den canadiske singer-songwriter Joni Mitchell i 1969. Sangen, der handler om Woodstockfestivalen afholdt samme år, blev udgivet på hendes album Ladies of the Canyon og er en af hendes mest kendte sange.

Sangens tilblivelse[redigér | redigér wikikode]

Joni Mitchell var ikke selv med på Woodstockfestivalen, idet hun var blevet overbevist af sin manager om, at det var bedre for hende at medvirke i et tv-show med Dick Cavett. Hun hørte om festivalen, dels gennem sin daværende kæreste Graham Nash, der deltog i festivalen, dels via tv-reportager fra festivalen, som hun så på sit hotelværelse i New York City. Hun var nedtrykt over ikke at være med, og med den følelse i baghovedet satte hun sig til at skrive sangen.

Joni Mitchells egne udgaver[redigér | redigér wikikode]

Originalindspilningen af sangen findes på Joni Mitchells tredje album, Ladies of the Canyon fra 1970. Denne version er kendetegnet ved kun at være ledsaget af hendes eget spil på el-klaver samt kor skabt af flere indspilninger af Mitchells egen stemme. En orkesterversion af sangen findes på Travelogue fra 2002.

Sangen findes desuden på live-albummet Amchitka, der er baseret på en støttekoncert til det, der senere blev Greenpeace. Sangen findes også på de to øvrige officielle Mitchell-livealbum, Miles of Aisles fra 1974 og Shadows and Light fra 1980. Den første filmede version af sangen stammer fra Big Sur Folk Festival i 1969, før nummeret blev udgivet på plade. Hendes fremførelse af nummeret kan ses i filmen Celebration at Big Sur, som havde premiere i 1971.

Originaludgaven findes også på opsamlingsalbummet Hits fra 1996.

Fortolkninger af andre kunstnere[redigér | redigér wikikode]

"Woodstock" er den fjerdemest kopierede af Joni Mitchells sange og findes i mere end 225 versioner.[1]

Crosby, Stills, Nash and Young havde "Woodstock" med på albummet Déjà Vu fra 1970, og de fik et singlehit med sangen. Matthews Southern Comfort indspillede nummeret til albummet Later That Same Year i 1970, og også for denne gruppe blev sangen et singlehit, der nåede førstepladsen på den britiske hitliste.

Af andre kunstnere, der har indspillet sangen, kan nævnes:

  • America (2011 på albummet Back Pages)
  • Eva Cassidy (1994 på livealbummet Live at Pearl's samt på det posthumt udsendte album Time After Time fra 2000)
  • Fairport Convention (2004 på albummet Cropredy Capers: 25 Years of Fairport Convention and Friends at Cropredy Festival)
  • Led Zeppelin (indarbejdet i perioden 1973-1975 i nummeret "Dazed and Confused", dokumenteret i flere live-indspilninger fra perioden, blandt andet på dvd'en Led Zeppelin udsendt i 2003)
  • Tamra Rosanes (i en akustisk udgave på hendes dobbelt-cd The Very Best of Tamra Rosanes fra 2012)[2]

Andre medier[redigér | redigér wikikode]

"Woodstock" er brugt i forskellige film- og tv-produktioner, særligt i en række musikdokumentarfilm, men desuden i et par fiktionsværker, heriblandt

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Joni Undercover: Most recorded songs by other artists. jonimitchell.com. Hentet 2011-11-22. 
  2. ^ The Very Best of Tamra Rosanes. imusic.dk. Hentet 27. september 2017. 
  3. ^ Six Feet Under, Episode #2.7: Soundtracks. imdb.com. Hentet 29. januar 2018. 
  4. ^ Jane Tennison, Episode #1.6: Soundtracks. imdb.com. Hentet 29. januar 2018.