Yersinia enterocolitica

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Yersinia enterocolitica
Yersinia enterocolitica på en blod-agar plade
Yersinia enterocolitica
på en blod-agar plade
Videnskabelig klassifikation
Domæne Bacteria (Bakterier)
Række Proteobacteria
Klasse Gammaproteobacteria
Orden Enterobacteriales
Familie Enterobacteriaceae
Slægt Yersinia
Art Y. enterocolitica
Videnskabeligt artsnavn
Yersinia enterocolitica
(Schleifstein & Coleman, 1939)
Frederiksen, 1964
Hjælp til læsning af taksobokse

Yersinia består af 9 nærtbeslægtede bakteriearter, hvor Yersinia enterocolitica er skyld i fødevarebåren sygdom hos mennesker. Yersinia vokser ved temperaturer på 0 – 40 grader og vokser derfor fint selv i køleskabet.
Yersinia er vidt udbredt i naturen og findes både i vand, jord og i mange forskellige dyrearter. I madvarer ses Yersinia først og fremmest i svinekød, men ses også i mælkeprodukter. Smitte med Yersinia kan forekomme, når bakterien overføres til varmebehandlede produkter, såsom kødpålæg, der opbevares gennem længere tid i køleskabet.
Yersiniose er en af de hyppigste årsager til maveinfektion, men til forskel fra flere af de andre fødevarebakterier, er antallet af yersiniose-tilfælde i Danmark dalet med 2/3 siden midten af 80'erne. Det skyldes muligvis den øgede fokus på fødevarehygiejne i Danmark. Yersiniose skyldes, at større mængder Yersinia enterocolitica trænger ind i kroppen gennem tyndtarmens vægge. Yersinia enterocolitica er ret varmefølsom og dræbes derfor, når maden op til 55 – 60 grader.
3-10 døgn efter du har indtaget en fødevare med store mængder Yersinia enterocolitica, vil der optræde feber, diarré, mavesmerter og/eller mave-tarmbetændelse. Symptomerne, der i nogle tilfælde forveksles med blindtarmsbetændelse, varer fra få dage til en uge og går som regel over af sig selv. I en del tilfælde kan yersiniose, 1-2 uger efter smitte, føre til infektioner andre steder i kroppen. Det kan resultere i hævede led, ledsmerter, gigtsymptomer og hududslæt, som kan stå på i månedsvis. I enkelte tilfælde kan yersiniose give blodforgiftning.


Kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]