Ytre Sundan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Ytre Sundan
Luftfoto af Ytre Sundan mellem Skånland og Straumøya
Luftfoto af Ytre Sundan mellem Skånland og Straumøya
Overblik
Land Norge Norge
Kommuner Bodø
Kommuner (Fylker) Nordland
Område Vestfjorden
Type sund
Maks. længde 7,7 kilometer
Oversigtskort

Ytre Sundan er et næsten otte kilometer langt sund i Bodø kommune i Nordland fylke i Norge, som adskiller den vestlige del af Straumøya fra fastlandet. Renden går fra Beiarkjeften i sydvest til Sundstraumen i nordøst. Videre fra Sundstraumen fortsætter Indre Sundan nordøstover til Svefjorden. Dette sundsystem har en sammenhængende længde på 13 kilometer. Ved Steinsøya går der to sunde i sydlig retning som giver forbindelse til Fjellvika.[1]

En del af tidevandet som går ind til Saltenfjorden går gennem Ytre- og Indre Sundan, men Saltstraumen længere inde, er alligevel den desideret stærkeste tidevandstrøm i forbindelse med fjorden.

Området er tyndt befolket. Der går lokal vej til bebyggelserne Gjælen og Valnes fra fylkesvej 17 (Kystriksveien). Fra fylkesvej 580 på Straumøya går en lokal vej til gårdene på Hella. De to naturreservater Skånland og Sundstraumlian grænser til Ytre Sundan.

Kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Ytre Sundan på norgeskart.no
Oversættelse
Denne artikel eller en tidligere version er helt eller delvist oversat fra den norsksprogede (bokmål) Wikipedia, der er tilgængelig under Creative Commons Kreditering-Deling på samme vilkår 3.0. Se versionshistorik for oplysninger om oprindelig(e) bidragyder(e).