Zdolbuniv

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Zdolbuniv
Здолбунів Rediger på Wikidata
Zdolbunivs byvåben Zdolbunivs byflag
Overblik
Land Ukraine Ukraine
Oblast Rivne oblast Rivne oblast
Rajon Rivne rajon
Grundlagt 1497 Rediger på Wikidata
Andet
Tidszone UTC+2 (normaltid)
UTC+3 (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 195 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.zdolbyniv.rv.ua
Oversigtskort
Zdolbuniv ligger i Rivne oblast
Zdolbuniv
Zdolbuniv
Zdolbunivs beliggenhed i Rivne oblast

Zdolbuniv (ukrainsk: Здолбу́нів, russisk: Здолбунов, polsk: Zdołbunów) er en lille by i Rivne rajon i Rivne oblast (provins) i det vestlige Ukraine. Før den administrative reform i 2020 var den administrationsby i den tidligere Zdolbuniv rajon (distrikt), og den har en vigtig jernbanestation og et cementværk (der er et kridtlager). Byen har 24.642 indbyggere (2021).[1]

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Byen blev nævnt i 1497 i et dokument, hvori den Litauiske storfyrste og senere konge af Polen Alexander Jagiellon overdrog flere landsbyer til fyrst Konstanty Ostrogski. Blandt de landsbyer, der blev nævnt i skødet, var Dolbunov. Byen har haft sit nuværende navn Zdolbuniv siden 1629. I 1569 blev Zdolbuniv efter Lublinunionen en del af Den polsk-litauiske realunion, hvor den forblev i over 200 år, indtil Polens delinger. I 1793 blev det annekteret af Det Russiske Kejserrige, og i perioden mellem de to verdenskrig hørte det igen til Polen. Den var powiat (land) centrum i Wołyń voivodskabet i denne periode. Zdolbunow, som det dengang hed, var et vigtigt jernbaneknudepunkt, som lå tæt på den polsk-sovjetiske grænse. Byen havde en blandet polsk-ukrainsk-jødisk befolkning.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Number of Present Population of Ukraine, 1. januar 2021" (PDF). ukrcensus.gov.ua (engelsk). State Statistics Service of Ukraine. 1. januar 2021. Arkiveret fra originalen (PDF) 6. april 2022. Hentet 7. august 2022.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]