Zermatt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Zermatt er en by i kantonen Valais i Schweiz. Byen, der har cirka 5.720 (2010) indbyggere, er et velkendt turistmål i Alperne.

Matterhorn bag Zermatt

Byen ligger i cirka 1.620 meters højde og er omgivet af en række bjergtinder, der rager op i over 4.000 meters højde. Alpernes næsthøjeste bjerg (og både Schweiz og Italiens højeste), Monte Rosa, ligger tæt på Zermatt, men især Matterhorn, der ofte benævnes som verdens smukkeste bjerg, knytter sig til byen.

Turisme[redigér | redigér wikikode]

Den veludviklede turisme, der om vinteren især er ski-turisme mens det om sommeren ofte er vandrere, klatrere og naturelskere, fylder byens 15.000 hotelsenge og de mange ferielejligheder og hytter. Turismen tog sin begyndelse omkring 1830, hvor englænderne kom til egnen for at prøve kræfter med Matterhorn og de andre bjergtinder i nærheden. Først et stykke ind i 1900-tallet begyndte vinterturismen.

Skiterrænet er godt og har de højest beliggende løjper i Europa. Der findes et veludbygget net af lifter med udgang fra Zermatt, som har sammenhæng med liftsystemet fra de italienske nabobyer, hvilket giver adgang til sammenlagt over 300 km pister. I Zermatt findes Alpernes største sommerskiområde på gletsjerne på Klein Matterhorn.

Transport[redigér | redigér wikikode]

Elektriske biler i byens gader

For at begrænse luftforurening, der kan ødelægge den fantastiske udsigt fra Zermatt til Matterhorn, er hele byen lukket område for benzin- eller dieselbiler. Al transport foregår derfor med eldrevne køretøjer eller med hestevogn, og dette giver samtidig en stille og tyst hverdag i byen. I helt specielle situationer kan der udstedes en midlertidig køretilladelse med almindelig bil, ligesom det lokale politi og brandvæsen også har ordinære køretøjer.

De fleste besøgende kommer til byen med tog. Glacier-Expressen (Gletsjer-Ekspressen) med afgang i Davos eller St. Moritz har endestation i Zermatt, men der er også mange, der parkerer ved stationen i Visp eller Brig nede i bunden af dalen og så tager toget den sidste strækning til byen. Kommer man i bil er det kun muligt at køre til nabobyen Täsch, hvorfra der går elbiler og -busser til Zermatt.

Fra stationen i Zermatt er det muligt at komme videre med Gornergratbanen (tandhjulsbane) til Gornergrat, hvorfra der er en storslået udsigt til Matterhorn og et imponerende kig ned på den store Gornergletcher.

Links[redigér | redigér wikikode]

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Glacier-Expressen tæt på Zermatt

Koordinater: 46°1′15.76″N 7°44′52.26″E / 46.0210444°N 7.7478500°Ø / 46.0210444; 7.7478500