Zermatt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Zermatt
Zermatts byvåben
Zermatt Wappen.svg
1 zermatt night 2012.jpg
Overblik
Land: Schweiz Schweiz
Kanton: Valais
Postnr.: 3920Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere: 5.770 (2014)[1]Rediger på Wikidata
 - Areal: 243 km²
 - Befolkningstæthed: 23,8 pr. km²
Andet
Højde m.o.h.: 1.608 m, 2.621 mRediger på Wikidata
Hjemmeside: www.zermatt.ch

Zermatt er en by i kantonen Valais i Schweiz. Byen, der har cirka 5.720 (2010) indbyggere, er et velkendt turistmål i Alperne.

Byen ligger i cirka 1.620 meters højde og er omgivet af en række bjergtinder, der rager op i over 4.000 meters højde. Alpernes næsthøjeste bjerg (og både Schweiz og Italiens højeste), Monte Rosa, ligger tæt på Zermatt, men især Matterhorn, der ofte benævnes som verdens smukkeste bjerg, knytter sig til byen.

Turisme[redigér | redigér wikikode]

Den veludviklede turisme, der om vinteren især er skiturisme, mens det om sommeren ofte er vandrere, klatrere og naturelskere, fylder byens 15.000 hotelsenge og de mange ferielejligheder og hytter. Turismen tog sin begyndelse omkring 1830, hvor englænderne kom til egnen for at prøve at bestige Matterhorn og de andre bjergtinder i nærheden. Først et stykke ind i 1900-tallet begyndte vinterturismen.

Skiterrænet er godt og har de højest beliggende løjper i Europa. Der findes et veludbygget net af lifter med udgang fra Zermatt, som har sammenhæng med liftsystemet fra de italienske nabobyer, hvilket giver adgang til sammenlagt over 300 km pister. I Zermatt findes Alpernes største sommerskiområde på gletsjerne på Klein Matterhorn.

Transport[redigér | redigér wikikode]

For at begrænse luftforurening, der kan ødelægge udsigten fra Zermatt til Matterhorn, er kørsel med benzin- eller dieselbiler ikke tilladt i byen. Næsten al transport foregår derfor med eldrevne køretøjer eller med hestevogn, der samtidig giver en stille hverdag i byen. I særlige tilfælde kan der udstedes en midlertidig køretilladelse med almindelig bil, ligesom det lokale politi og brandvæsen også har ordinære køretøjer.

De fleste besøgende ankommer til byen med tog. Enten med regionaltog fra Visp eller Brig nede i bunden af dalen, eller med Glacier Express (Gletsjer Ekspres), som kører mellem Davos hhv. St. Moritz i det østlige Schweiz og Zermatt. Andre besøgende kører i bil eller bus til nabobyen Täsch, hvorfra der kører regional- og lokaltog, elbiler og -busser til Zermatt.

Fra stationen i Zermatt er det muligt at komme videre med tandhjulsbanen Gornergratbahn til Gornergrat, hvorfra der er udsigt til Matterhorn og kig ned på den store Gornergletcher.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 46°1′15.76″N 7°44′52.26″Ø / 46.0210444°N 7.7478500°Ø / 46.0210444; 7.7478500

  1. ^ Oplysningen er fra Wikidata som ikke har kilder til den.