Brandvæsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
DanishView.svg Denne artikel omhandler overvejende eller alene danske forhold. Hjælp gerne med at gøre artiklen mere almen.
Brandvæsen i aktion

Brandvæsenet er en offentlig virksomhed, der har til opgave at udføre brandslukning og lignende. Opgaven varetages i Danmark af det kommunale redningsberedskab, men er i en del kommuner udliciteret.

Brandvæsen i Danmark[redigér | redigér wikikode]

Et kommunalt redningsberedskab har primært til opgave at slukke brande og udføre redningsarbejde ved ulykker. Enhver kommune er pålagt at have et redningsberedskab, hvis kommunen ikke ønsker at drive redningsberedskabet kan dette udliciteres til et privat firma eller en nabokommune.

Brandmænd i gang med ildslukning.

De kommunale redningsberedskaber står ikke for ambulanceberedskabet; dette er en regionsopgave; visse steder i landet har kommunale redningsberedskaber dog aftaler med regionerne om at stå for driften af ambulancer, for eksempel Hovedstadsområdet, hvor Hovedstadens Beredskab driver ca. 20 ambulancer.

Brandvæsnet (det kommunale redningsberedskab) er overordnet underlagt Forsvarsministeren. Det kommunale redningsberedskabs opgaver er reguleret i Beredskabsloven.

I Beredskabsloven, § 9, præciseres det, at det kommunale redningsberedskab hører under kommunalbestyrelsen.

Jf. Beredskabsloven, § 12, skal det kommunale redningsberedskab kunne yde en forsvarlig indsats mod skader på personer, ejendom og miljøet ved ulykker og katastrofer, herunder krigshandlinger (…). Opbygningen af beredskabet sker efter en lokal, risikobaseret dimensionering.

Kommunen kan vælge at etablere eget brandvæsen, samordne brandvæsnet med andre kommuner, udlicitere opgaven til en privat entreprenør (f.eks. Falck m.fl.) eller Beredskabskorpset.

Falck står for ca. 60% af brandslukningen i Danmark og er således den største aktør på brandslukningsområdet.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: