Erlev

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Erlev
ErlevDanhostel.jpg
Danhostel Haderslev
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Syddanmark
Kommune Haderslev Kommune
Postnr. 6100 Haderslev
Demografi
Kommunen 56.346 (2010)
Andet
Tidszone UTC +1
Oversigtskort

Erlev (tysk: Erleff) er en bydel i den sønderjyske by Haderslev, beliggende 1½ km sydvest for centrum på sydsiden af Haderslev Dam. Bydelen hører til Gammel Haderslev Sogn. Gammel Haderslev Kirke (Sct. Severin Kirke) ligger på nordsiden af Haderslev Indre Dam 2 km nord for Erlev.

Danhostel Haderslev[redigér | rediger kildetekst]

Danhostel Haderslev ligger i Erlev. Vandrerhjemmet kan rumme 120 overnattende gæster i 26 værelser af forskellig størrelse med mellem 1 og 9 senge. Det tilbyder desuden overnatning i hytter og på campingplads. Der er mødelokaler for 25 og 60 personer og festlokaler for op til 80 personer.

Danhostel Haderslev driver også Det Grønne Forsamlingshus i “Haderslev Dyre- og Aktivitetshave” 2½ km nord for Marstrup.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Haderslev Vandrerhjem[redigér | rediger kildetekst]

Grunden, som vandrerhjemmet ligger på, har været bebygget allerede før 1660, hvor der lå en gård på grunden, midt i den gamle landsby Erlev. Omkring 1742 var gården en kongelig fæstegård. Fra 1911 husede gården Erlev Børnehjem, der blev drevet af Nordslesvigsk Asyl.[1]

Haderslev fik sit første vandrerhjem i 1937 i en tidligere lærerbolig på Hertug Hans skolen. Fra 1946 havde det til huse på Lembckevej 2, hvor der var plads til 36 overnattende gæster. Erlev Børnehjem blev nedlagt i 1976, og vandrerhjemmet flyttede ind på gården, som blev døbt Erlevhus. Siden er vandrerhjemmet flere gange udvidet og moderniseret.

Haderslev Amtsbaner[redigér | rediger kildetekst]

Landsbyen Erlev havde trinbrætHaderslev Amts Jernbaners strækning Haderslev-Ustrup (1899-1939). Længere ude på landet, i nærheden af Erlevvej 200, lå Erlev Kro, hvor banen havde et trinbræt der på det preussiske målebordsblad hed Erleffkrug. Fra trinbrættet var der 50 m sti til kroen, som på det danske målebordsblad hedder Paragraf 5. Flere sønderjyske kroer tog navnet Paragraf Fem med henvisning til den paragraf i Pragfreden, som gav de danske sønderjyder lovning på en folkeafstemning om det nationale tilhørsforhold.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Erlev Børnehjem, Haderslev kommune". Arkiveret fra originalen 12. november 2019. Hentet 12. november 2019. 

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]