AK-47

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Første model af AK-47'eren
AK-47
Beskrivelse
Type Stormgevær
Oprindelsesland Sovjetunionen
Æra Den kolde krig
Historie
Produktionsperiode 1949-
Brugt af tidligere sovjetstater og mange andre
Krige De fleste konflikter under og efter den kolde krig
Varianter AK-47, AKS, AKM, AKMS, RPK, AK-74, AK-101, AK-102, AK-103, AK-107, AK-108, AK-12
Antal produceret over 100 millioner
Specifikationer
Våbentype Stormgevær
Kaliber 7,62 mm
Løbslængde 415 mm
Ammunition 7,62 × 39 mm
Længde 870 mm
Vægt 4,3 kg ladt
Skudkadence 600 skud i minuttet
Mundingshastighed 710 m/s
Effektiv rækkevidde 600 m

AK-47 (russisk: Автомат Калашникова образца 1947 года, Avtomat Kalasjnikova 1947), ofte blot kaldet Kalasjnikov (eng: Kalashnikov), er et automatisk stormgevær, som er designet af Mikhail Kalasjnikov, produceret af den russiske våbenproducent, IZH.

AK-47'en blev især udleveret til Warszawapagtens styrker under den kolde krig. Geværet er i dag det mest kendte skydevåben, der nogensinde er blevet produceret. Der er i dag 100 mio. eksemplarer i verden.

Design og produktion[redigér | redigér wikikode]

Designet og filosofien bag AK-47 var de sovjetiske styrkers erfaringer fra 2. verdenskrig. De fandt her ud af, at de fleste kampe blev udkæmpet på omkring 100 meters afstand; derfor var der ikke behov for de langt mere nøjagtige og træfsikre repetérrifler, såsom Mosin-Nagant. Man havde mere behov for en riffel, som var konstrueret til at være træfsikker omkring denne afstand. Derfor er AK-47 og flere at dens efterkommere ikke kendt for at være særlig træfsikre ud over 300 meter.

AK-47 er billig at producere, enkel at vedligeholde og reparere. Den er derfor meget populær blandt guerillastyrker. Den findes i flere versioner fra AK-74U- til AK-100-serien. I dag er det fortsat AK-74m, som er den russiske hærs hovedgevær, men denne skal efter planen skiftes ud med AN-94 Abakan, som trods de designmæssige ligheder bruger en anden mekanisme, roterende bundstykke.

AK-47 er verdens mest brugte militærvåben, og den bruges i dag i omkring 50% af alle verdens lande. Der findes mange kopier af geværet, som er under konstant udvikling. AK-47 og dens efterkommere er kendt for at være særdeles gode i drift og for at fungere upåklageligt under alle forhold fra ørken til sump. Dele af AK-47 blev blandt andet kopieret af Israel til udviklingen af landets Galil-gevær efter erfaringer fra Seksdageskrigen.

Geværet blev først produceret til det motoriserede infanteri fra 1947 og frem, inspireret af det tyske Sturmgewehr 44 brugt af tyske tropper under 2. verdenskrig. Selv om våbnene ligner hinanden udvendigt, er de meget forskellige indvendigt. AK-47 kan ses som det bedste fra den amerikanske M1 Garand-riffel kombineret med de bedste aspekter af den tyske Sturmgewehr 44-riffel, produceret med de bedste tilgængelige procedurer i Sovjetunionen på det tidspunkt. Den blev Sovjetunionens officielle riffel i 1951.

At skyde med AK-47 er forbudt i Danmark, selv på skydebaner – også besiddelse og import er strafbart.[Kilde mangler] Men i Prag (Tjekkiet), Tallinn (Estland), Warszawa (Polen) (dog er det kun tilladt at have en der kan skyde enkeltskud) og Budapest (Ungarn) er det fuldt lovligt at skyde med dette våben – dog selvfølgelig kun på anerkendte skydebaner og under kyndig vejledning fra uddannede instruktører.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]