Andrea Ferrucci

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med afsnitsinddeling, interne links o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Marsilio Ficino ved Andrea Ferrucci.

Andrea Ferrucci (1465 i Fiesole1526 i Firenze) var en italiensk billedhugger og arkitekt.

Han tilhørte en vidtforgrenet Billedhuggerfamilie og var vist Elev af Fætteren Francesco di Simone F. Han arbejdede i sin Ungdom og ogsaa senere i Neapel, men virkede ellers mest i Toscana; paa sine ældre Dage udførte han ogsaa Værker for Ungarn (bl.a. Marmoralter, nu til Dels ødelagt, i Grans Domkirke). Fra 1508 var han knyttet til Firenzes Domkirke og indtog senere her en ledende Stilling som Capomaestro for Billedhuggerne; han skabte her bl.a. M. Ficino’s Gravmæle, virkede ogsaa med ved Opførelsen af S. Lorenzos Facade og Medici-Kapellet (ny Sakristi) og gav Udkast til et ejendommeligt Gravmæle for A. Strozzi i S. Maria Novella. Til hans ejendommeligste Arbejder hører Reliefudsmykningen af Døbefonten i Pistojas Domkirkes Baptisterium (c. 1497-99). F. var et udpræget dekorativt Talent, der særlig ved Opbygningen af sine Altere i Triumfbueform skabte noget nyt.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.