Arthur Conan Doyle

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Arthur Conan Doyle
Arthur Conan Doyles underskrift.

Sir Arthur Conan Doyle (født som Arthur Ignatius Conan Doyle i Edinburgh, 22. maj 18597. juli 1930) var en skotsk læge og forfatter.

Han skabte prototypen på alle moderne detektiver, den uforlignelige Sherlock Holmes, hvis eventyr først blev bragt i The Strand Magazine. Hans detektiv efterlignede den videnskabelige metode, for eksempel: Det er en stor fejl at teoretisere, før man har data. Ellers fordrejer man let data, så de passer til teorien.

Ved siden af Sherlock Holmes skrev han også hele romaner, bl.a. en serie science fiction med videnskabsmanden professor Challenger som hovedperson samt historiske romaner med udgangspunkt i figuren Sir Nigel Loring. Flere af Conan Doyles romaner og noveller er stadig ikke oversat til dansk.

Conan Doyle forsøgte forgæves at få lov at deltage i Boerkrigen, men blev afvist pga. alder til aktiv tjeneste, men bidrog som frivillig kirurg.

Forfatteren forsøgte at udnytte sin popularitet ved at stille op til Parlamentet for det Konservative Parti.[Kilde mangler]

Doyle blev på et tidspunkt udnævnt til en af mange Deputy Lieutenant of Surrey, dog en ret tom æresstilling for fremtrædende medlemmer af lokalsamfundet.

På sine ældre dage helligede Conan Doyle sig helt til den overnaturlige verden og brugte sin tid og formue på at overbevise andre om det overnaturlige, ofte til skade for hans ry[Kilde mangler]. Eksempelvis udgav Conan Doyle i 1922 bogen The Coming of the fairies, hvori Conan Doyle argumenterer for eksistensen af feer ud fra et sæt fotografier, der angiveligt skulle vise billeder af disse væsener.[1]

Conan Doyle var i 36 år medlem af Society for Psychical Research[2], da han døde i en alder af 71. Han skrev 10 bøger om spiritisme, og selv hans gode ven Harry Houdini, som forsagede al spiritisme som tricks, blev af Doyle anset for at være et medie, og det bragte til sidst venskabet til ende.[Kilde mangler]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]