Brugerdiskussion:Trine Grejsen

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Hjertelig velkommen til den danske Wikipedia, Trine Grejsen!
Jeg håber, at du vil trives her. Begynd gerne med at gennemgå vores guide, som er en hurtig og nem måde at blive introduceret til de vigtigste ting på Wikipedia.

Du kan også læse om tips til, hvordan du hurtigt kommer i gang med at redigere (se også den ultrakorte redigeringsvejledning), og de mest almindelige begynderfejl. Hvis du har spørgsmål til, hvordan du kommer i gang, kan du gennemse de oftest stillede spørgsmål om Wikipedia samt nybegynderforummet. Hvis du har andre spørgsmål, så kan du spørge på Landsbybrønden, eller på IRC-kanalen.

Fem ting at tænke på:

  • Vær dristig! Den væsentligste fejl, som nybegyndere begår, er slet ikke at skrive. Skriv! Hvis du begår sproglige fejl eller glemmer nogle ting, vil andre rette den slags til efterhånden. En stor hjælp er at bruge forhåndsvisning til at se, hvordan dine ændringer kommer til at se ud, inden du gemmer dem, og du kan også lege i "sandkassen" inden du går i kast med de rigtige artikler. Husk blot, at du aldrig må kopiere andre steder fra, med mindre det er frit indhold. Prøv desuden altid at skrive fra et neutralt synspunkt og beskriv dine redigeringer.
  • Kig dig omkring! Se bl.a. skribentforsiden - der findes flere nyttige links.
  • Læs og lær! Fortsæt gerne med at læse om god opførsel på Wikipedia, hvordan du uploader billeder og stilmanualen.
  • Stil spørgsmål! De erfarne brugere hjælper gerne på nybegynderforummet hvis du har brug for hjælp! Du kan også få tilknyttet en mentor, der kan hjælpe. En god metode er også at efterligne – se hvordan andre artikler er lavet (kig blandt andet blandt vores pt bedste artikler) og brug nogle af de samme redskaber.
  • Signér! Når du skriver indlæg på diskussionssider (som denne), så husk at signére det du skriver. Dette gør du nemmest ved at klikke på "signér"-knappen eller selv skrive fire tilder (~~~~). Du skal ikke signere bidrag til artikler.

Endnu en gang - velkommen til!

Med venlig hilsen CarinaT 20. nov 2008, 15:15 (CET)
Der er sået tvivl om rigtigheden af licensangivelsen for filen Billede:Carl Svendstrup seriøs.jpg!

Rettighedshaveren og kilden skal angives, og tilladelsen til brug under den angivne licens skal angives.
Hvis der ikke sker afklaring inden to uger slettes den.

Se også Wikipedia:Procedure for billeder med tvivlsom licens.


Hej Trine. På Wikipedia er vi generelt forsigtige med billeder og copyright. Du har lagt 2 billeder (Billede:Carl Svendstrup seriøs.jpg og Billede:Grenaa Bys Historie.jpg) op med teksten "Grenaa Egnsarkiv krediteres ved brug af billedet". Jeg savner en eller anden dokumentation for, at Grenaa Egnsarkiv har retten til billedet og har givet tilladelse til at bruge billedet på Wikipedia. Er det noget du kan sørge for? --MGA73 26. nov 2008, 17:45 (CET)

(Flyttet fra Brugerdiskussion:MGA73. Diskussioner bedes fortsat der, hvor de er begyndt. --Dannebrog Spy 1. dec 2008, 15:34 (CET))
Hvilken form for Dokumentation af Grenaa Egnsarkivs ophavsret til billede er I interesseret i? Der er jo billeder der er indkommet "i tidernes morgen" og mandens øvrige materiale er indleveret her efter hans død i 1964. Men hvis min dokumantaione er manglefuld, ja så må vi jo undvære, billedet af bøgerne har jeg selv taget, men det kan jeg jo heller ikke dokumentere!--Trine Grejsen 1. dec 2008, 14:12 (CET)arkivar på Grenaa Egnsarkiv
Der gælder visse regler om ophavsret for fotografier. Lov om ophavsret siger lidt forenklet, at den, der tager fotografiet, har ophavsretten til det (§ 1 og 70), og for fotografier uden værkshøjde gælder ophavsretten indtil udgangen af 50-året for optagelsen (§ 70). Om noget (herunder motivet) har værkshøjde afhænger af, om det er noget enhver kan lave, eller der har været en selvstændig kreativ proces indvolveret.
Fotografiet af bogryggene har helt sikkert ikke værkshøjde. Der er ingen logoer, og enhver med adgang til bøgerne kan tage et tilsvarende billede. Her er problemet til gengæld, at du er fotografen, men at egnsarkivet kræves krediteret. Her skal dit navn fremgå, da man ellers kunne tro, at billedet var uretmæssigt kopieret. Naturligvis kan vi ikke bevise, at du er fotografen, men med mindre andre kan bevise noget andet, vælger vi at tro på det.
Fotografiet af Carl Svenstrup er lidt mere problematisk. For her er spørgsmålet, om det er portrætbillede, og om sådanne har værkshøjde. For har de det, gælder ophavsretten indtil udgangen af 70-året for fotografens død, er denne ukendt dog til udgangen af 70-året for skabelsen (§ 63). Jeg går ikke ud fra, at du er fotografen, men hvem er så, og hvornår døde vedkommende? Og kan det ikke opspores, hvornår blev billedet så taget? 1964 er som bekendt kun 44 år siden, så både 50- og 70 års grænserne kan stadig være relevante. --Dannebrog Spy 1. dec 2008, 15:34 (CET)
Vil blot supplere med, at løsningen mht. bøgerne er let nok - det er blot er at rette oplysningerne, så det fremgår, at du er fotografen. Der kan fx sættes {{PD-self}}. --MGA73 1. dec 2008, 17:10 (CET)

Selvbiografier mv.[rediger kildetekst]

Hej Trine. Vi har et princip om, at man ikke skriver om sig selv:

Wikipedia er ikke...

På Wikipedia er vi meget glade for nye bidrag, men vi har nogle grundregler, og da ikke alle dine bidrag ser ud til at være i overensstemmelse med disse, vil vi gerne minde om at Wikipedia ikke er:

  • ... et sted hvor du skal reklamere for dig selv, dine venner, din hjemmeside, arbejdsplads eller forening eller bare butikker og hjemmesider, du godt kan lide
  • ... en ordbog – brug i stedet Wiktionary
  • ... en talerstol
  • ... en kampplads eller diskussionsforum
  • ... et sted hvor du kan uploade billeder, blot for at dele dem med dine venner
  • ... et CV-indeks
  • ... en netavis eller blog
  • ... et chatroom
  • ... en kogebog – brug i stedet Wikikogebogen

Du kan læse mere om hvad Wikipedia ikke er, og samtidigt er det vigtigt at du skriver ud fra et neutralt synspunkt.

Ved at overholde disse regler får vi alle mest ud af det i længden. Du er selvfølgelig velkommen til at spørge i begynderforummet, såfremt du har yderligere spørgsmål.

Med venlig hilsen fra en bruger der glemte at signere beskeden.

Derfor er det ikke så godt, at du har oprettet artiklen Grenaa Egnsarkiv. Vi plejer at slette sådanne artikler, men jeg har kopieret den til dint eget brugerrum (Bruger:Trine_Grejsen/Grenaa_Egnsarkiv) så du kan nå at printe siden ud eller gemme den på din egen computer. I må altså vente på, at der kommer en udenforstående forbi og opretter artiklen om egnsarkivet. Når den er oprettet må I selvfølgelig gerne rette eventuelle faktuelle fejl. --MGA73 1. dec 2008, 23:02 (CET)