Camp Nou

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Koordinater: 41° 22′ 51,20″ N, 2° 7′ 22,19″ Ø

Estadi del Futbol Club Barcelona
Camp Nou
Camp Nou
Stadiondata
Fulde navn: {{{fulde_navn}}}
Tidligere navn: {{{navn_før}}}
Kaldenavn: {{{kaldenavn}}}
Bygget: påbegyndt 28. marts, 1954
Indviet 24. september 1957
Åbnet: {{{åbnet}}}
Renoveret: {{{renoveret}}}
Lukket: {{{lukket}}}
Nedbrudt: {{{nedbrudt}}}
Tilskuerkapacitet: 99.354
Siddepladser: 99.354
Banestørrelse: 105 x 68 m
Underlag: {{{underlag}}}
Lysanlæg: {{{lysanlæg}}}
Byggepris: {{{byggepris}}}
Arkitekt: {{{arkitekt}}}
Ejer: {{{ejer}}}
Driftsherre: {{{driftsherre}}}
Lokalitet: {{{lokation}}}
Adresse: Barcelona, Spanien
Hjemmeside: [{{{url}}} {{{urltekst}}}]
Benyttes af/til: FC Barcelona (La Liga) 1957 - nutid
Koncerter
Note: {{{note}}}

Camp Nou (catalansk for "ny fodboldbane", er tit omvendt på engelsk til Nou Camp) er Barcelona's fodboldstadion i Catalonien, Spanien. Der er plads til 99.354 siddende tilskuere.[1] Stadion er hjemmebane for FC Barcelona. Det er det tiendestørste stadion i verden, og det største stadion i Europa. Dets originale navn "Estadi del Futbol Club Barcelona" bliver oversat på engelsk til FC Barcelona's stadion, selvom den populært bliver kaldt Camp Nou eller Nou Camp af fodboldfansene. Modsat Camp Nou er Palau Blaugrana et stadion til indendørssport og lige ved siden af det ligger Ice Rink, som er et stadion til isbaserede sportsgrene. Lige bagved stadion ligger et mindre stadion som kaldes "Mini Estadi" hvor Barcelona's B-hold spiller.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Camp Nou er bygget mellem 1954 og 1957 er designet af arkitekterne Francesc Mitjans-Miró, Lorenzo García Barbon og Josep Soteras Mauri. Det kostede 288 millioner spanske pesetas at bygge. FC Barcelona vandt deres første kamp på Camp Nou med en imponerende sejr på 4-2, hvor Eulogio Martínez scorede det første mål på Camp Nou. Over 90.000 var til stedet til denne vigtige anledning. Stadionet består af faciliteter som en memorabilia butik, mini baner til træningskampe og et mærkeligt lille kapel, hvor spillerne kan få guddommelig hjælp inden en kamp. På stadionet er det mest besøgte museum i Catalonien El Museu del Barça som har omkring 1.200.000 besøgende hvert år. Museet blev indviet i 1984 hvor den daværende præsident for Barcelona Josep Lluís Nuñez. På musset kan der ses 1.420 ting om FC Barcelona's historie, hvoraf de 420 er trofæer.

Camp Nou stadionet har været vært for en del vigtige begivenheder udenfor fodboldområdet. Forskellige musikere har optrådt på stadionet. Nogle af disse er:

Paven Johannes Paul II prædikede for en folkemængde på over 120.000 på Camp Nou den 17. november 1982. Indvielsesceremonien ved VM i fodbold 1982 blev holdt den 13. juni. Foran en menneskemængde på over 100.000 slog Belgien, Argentina 1-0.

Fremtiden[redigér | redigér wikikode]

For at fejre Camp Nous 50-års jubilæum, har klubben bedt om tilbud fra internationale arkitekter, på et projekt til omdannelse af stadionet. Målet med denne omdannelse, er at få lavet stadionet til en integreret og meget tydelig del af bybilledet. Fc Barcelona's ledelse har sat det mål at Nou Camp efter ombyggelsen skal kunne huse ca. 115.000-120.000, hvoraf stadionet nu kan huse 99.354 mennesker. Klubben vil endvidere gerne have at Camp Nou skal ligne Allianz Arena i Bayern, hvor Bayern München og 1860 München spiller deres hjemmekampe.[2]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]