Catalonien

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Catalonien
Catalunya/Catalonha/Cataluña
Flag of Catalonia.svg Coat of Arms of Catalonia.svg
Flag Våben
Officielle sprog Catalansk, occitansk, og spansk
Hovedstad: Barcelona
Areal: 32.114 km²
Befolkning:
Tæthed
7.467.423 (2009)
232,52 pr. km²
Geografisk placering:
Localización de Cataluña.svg

Catalonien (Catalansk: Catalunya, occitansk: Catalonha, spansk: Cataluña) er et historisk område i det nordøstlige Spanien, som i dag danner et autonomt område. Catalonien grænser til Frankrig og Andorra i nord, Middelhavet i øst, Valencia-regionen i syd og Aragonien i vest. Regionen har 7,4 millioner indbyggere[1], og hovedstaden er Barcelona. Catalonien er den region i Spanien som har den største industrielle produktion.

La Generalitat er selvstyreinstitutionen i Catalonien. Den består af et parlament, en præsident og et udøvende råd. Størsteparten af den juridiske magt er alligevel underlagt Spanien. Regionen har siden 1979 kæmpet for højere grad af selvstyre, til trods for at den har det tredje højeste niveau af selvstyre af alle de autonome enheder i Spanien, efter Navarra og Baskerlandet. La Generalitat bestemmer selv i sager som gælder kultur, miljø, kommunikation, transport og offentlig sikkerhed, men når det gælder ting som uddannelse, socialvæsen og retsvæsen, må Catalonien underordne sig resten af Spanien.

Et vigtigt symbol for Catalonien er det gul- og rødstribede flag, Senyera. Af dem som kæmper for catalansk selvstyre bruges ofte en variant af flaget, som har en blå trekant med en hvid stjerne inderst ved stangen.

Sport[redigér | redigér wikikode]

I Catalonien findes der to fodboldhold der spiller i den spanske La Liga. Det er: FC Barcelona og RCD Espanyol. Udover det har Catalonien også et uofficielt landshold, dvs. de ikke er optaget i FIFA. Det er det Catalanske landshold som spiller en række uofficielle kampe. Xavi og Carles Puyol er blandt de optrædende på dette landshold.

FC Barcelona og Real Madrid spiller hvert år kampe, som kaldes El Clásico (catalansk: El Clàssic). Det er ikke bare en kamp mellen de 2 hold, men en kamp mellem hele Catalonien og Spanien.

Europamesterskabet i atletik 2010 blev afholdt i Barcelona.

Provinser[redigér | redigér wikikode]

Catalonien er indelt i fire provinser:

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:


Koordinater: 41°49′N 1°28′Ø / 41.81°N 1.47°Ø / 41.81; 1.47