Catalonien

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Catalonien
Catalunya/Catalonha/Cataluña
Flag of Catalonia.svg Coat of Arms of Catalonia.svg
Flag Våben
Officielle sprog Catalansk, occitansk, og spansk
Hovedstad: Barcelona
Areal: 32.114 km²
Befolkning:
Tæthed
7.467.423 (2009)
232,52 pr. km²
Geografisk placering:
Localización de Cataluña.svg

Catalonien (Catalansk: Catalunya, occitansk: Catalonha, spansk: Cataluña) er et historisk område i det nordøstlige Spanien, som i dag danner et autonomt område. Catalonien er den region i Spanien som har den største industrielle produktion.

Grænser[redigér | redigér wikikode]

Catalonien grænser til Frankrig og Andorra i nord, Middelhavet i øst, Valencia-regionen i syd og Aragonien i vest.

Befolkning[redigér | redigér wikikode]

Regionen har 7,4 millioner indbyggere[1], og hovedstaden er Barcelona.

Forfatningsforhold[redigér | redigér wikikode]

La Generalitat er selvstyreinstitutionen i Catalonien. Den består af et parlament, en præsident og et udøvende råd. Størsteparten af den juridiske magt er alligevel underlagt Spanien. Regionen har siden 1979 kæmpet for højere grad af selvstyre, til trods for at den har det tredje højeste niveau af selvstyre af alle de autonome enheder i Spanien, efter Navarra og Baskerlandet. La Generalitat bestemmer selv i sager som gælder kultur, miljø, kommunikation, transport og offentlig sikkerhed, men når det gælder ting som uddannelse, socialvæsen og retsvæsen, må Catalonien underordne sig resten af Spanien.

Flag[redigér | redigér wikikode]

Et vigtigt symbol for Catalonien er det gul- og rødstribede flag, Senyera. Af dem som kæmper for catalansk selvstyre bruges ofte en variant af flaget, som har en blå trekant med en hvid stjerne inderst ved stangen.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Katalonien var allerede på romernes tid en blomstrende provins, der hørte til Hispania Tarraconensis. Under Folkevandringstiden blev det besat af alanerne og fra begyndelsen af 5. århundrede af vestgoterne, der skal have givet det sit navn (Gothalonia). I begyndelsen af det 8. århundrede blev det erobret af araberne, men under Karl den Store kom det til at danne hovedkernen i det af ham erobrede landskab og blev styret af frankiske grever, som efter Karl den Tykkes død i 888 gjorde sig uafhængige og kaldte sig markgrever af Barcelona eller fyrster af Katalonien.

I 1137 forenedes dette fyrstendømme med Aragonien, og ved Ferdinand af Aragoniens ægteskab med Isabella af Kastilien i 1469 blev Katalonien en del af det spanske rige. Det beholdt dog sin egen, meget frisindede forfatning og sine ejendommelige institutioner og privilegier lige til begyndelsen af 18. århundrede, da Filip 5. ophævede dem, fordi katalonierne under den Spanske Arvefølgekrig (1701-1714) havde været ivrige tilhængere af Østrig.

Sport[redigér | redigér wikikode]

I Catalonien findes der to fodboldhold der spiller i den spanske La Liga. Det er: FC Barcelona og RCD Espanyol. Udover det har Catalonien også et uofficielt landshold, dvs. de ikke er optaget i FIFA. Det er det Catalanske landshold som spiller en række uofficielle kampe. Xavi, Bartra og Fàbregas er blandt de optrædende på dette landshold.

FC Barcelona og Real Madrid spiller hvert år kampe, som kaldes El Clásico (catalansk: El Clàssic). Det er ikke bare en kamp mellen de 2 hold, men en kamp mellem hele Catalonien og Spanien.

Europamesterskabet i atletik 2010 blev afholdt i Barcelona.

Provinser[redigér | redigér wikikode]

Catalonien er indelt i fire provinser:

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:


Koordinater: 41°49′N 1°28′Ø / 41.81°N 1.47°Ø / 41.81; 1.47