Clara Zetkin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
DDR-frimærke fra 1987 med billede af Clara Zetkin

Clara Eissner, bedre kendt under sin samlevers navn: Clara Zetkin (5. juli 1857 i Königshain-Wiederau – 20. juni 1933 i Archangelskoje nær Moskva) var en indflydelsesrig, tysk, socialistisk politiker og forkæmper for kvinders rettigheder.

Levnedsløb[redigér | redigér wikikode]

Clara Zetkin uddannede sig som lærer på et privat seminarium i Leipzig, og fra 1874 fik hun kontakt til kvinde- og arbejderbevægelsen.

På grund af den såkaldte "socialistlov", der var gældende i Tyskland mellem 1878 og 1890, og som forbød socialdemokratiske aktiviteter udenfor landdagene og rigsdagen, måtte Zetkin gå i eksil i 1882, først til Zürich og senere til Paris. Der levede hun sammen med en russisk revolutionær, Ossip Zetkin, som hun fik to sønner med, og hvis navn hun antog. Om efteråret 1890 vendte familien tilbage til Tyskland.

I 1899 giftede hun sig som 42-årig med den 24-årige kunstmaler, Friedrich Zundel, som hun dog måtte lade sig skille fra i 1928 efter langvarig fremmedhed mellem dem. På en international socialistkongres i Stuttgart 1907 kom hun til at kende den russiske kommunist, Lenin, og ham fik hun et livslangt venskab med.

Politisk arbejde[redigér | redigér wikikode]

Indtil 1917 var hun aktiv inden for det tyske socialdemokrati (SPD), hvor hun tilhørte den revolutionære, marxistiske fløj. I protest mod borgfredspolitikken under den 1. verdenskrig tilsluttede hun sig det udspaltede venstrefløjsparti, USPD, i 1917. Der tilhørte hun de mest revolutionære, Spartakusgruppen (omdøbt under den russiske revolution til Spartakusforbundet). Denne gruppe blev senere kernen i det tyske kommunisparti (KPD), hvor Zetkin havde stor indflydelse.

I årene mellem 1920 og 1933 var hun partiets repræsentant i Weimarrepublikkens rigsdag, men efter det nazisternes magtovertagelse blev KPD forbudt, og Zetkin flygtede til Sovjetunionen.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  • Fra møde med Lenin Tekst af Clara Zetkin om en diskussion mellem hende og Lenin om det tyske kommunistpartis kvindearbejde.