David Garrick

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
David Garrick

Personlig information
Født 19. februar 1717 Rediger på Wikidata
Hereford, Storbritannien Rediger på Wikidata
Død 20. januar 1779 (61 år) Rediger på Wikidata
London, Storbritannien Rediger på Wikidata
Gravsted Poets' Corner Rediger på Wikidata
Nationalitet England Engelsk
Ægtefælle Eva Marie Veigel Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted King Edward VI School,
Sir Joseph Williamson's Mathematical School Rediger på Wikidata
Elev af Samuel Johnson Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Teaterproducent, dramatiker, teaterskuespiller, manuskriptforfatter, skuespiller, forfatter Rediger på Wikidata
Arbejdssted London (1737-1779) Rediger på Wikidata
Genre Shakespearesk komedie Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

David Garrick (født 19. februar 1717, død 20. januar 1779) var en engelsk skuespiller, dramatiker, teaterchef og elev og ven af Samuel Johnson.

Garrick blev født i Hereford i England og var som Johnson uddannet i Lichfield. Johnson lærte ham senere den klassiske litteratur at kende, og i 1737 rejste de til London for at gøre karriere. Efter et forgæves forsøg i juraen gik han over til skuespillet, og det lykkedes. I 1741 blev han vidt berømmet for sin fremstilling af Shakespeares Richard III. Senere blev han direktør for Drury Lane-teatret og stod på engelsk skuespils top de næste 30 år.

Garrick søgte at fremstille sine personer som mennesker, snarere end melodramatiske karikaturer. Han opfordrede sine skuespillere til ikke at være opblæste, men opføre sig som i det virkelige liv.

Sammen med bl.a. Samuel Johnson, Oliver Goldsmith, Edmund Burke og James Boswell tilhørte Garrick "The Club" – en klub af flere blandt de intellektuelle kulturpersonligheder, der prægede den engelske oplysningstid. En klub og en gade i London bærer hans navn.

David Garrick døde i London og er begravet i Poets' Corner i Westminster Abbey. Der er et monument til hans ære i Lichfield Cathedral.

Wikimedia Commons har medier relateret til:

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]