Doctor Who

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med afsnitsinddeling, interne links o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Doctor Who
[[Image:|200px|]]
{{{billedtekst}}}
Information
Originaltitel
Genre Science fiction drama
Vist på BBC One
Instruktør {{{instruktør}}}
Producer Steven Moffat
Manuskript Sydney Newman
C. E. Webber
Donald Wilson
BBC
Medvirkende Matt Smith
Karen Gillan
Arthur Darvill
Alex Kingston
Jenna-Louise Coleman
Musik Murray Gold
Produktionsland Storbritannien Storbritannien
Sprog Engelsk
Episoder 800 (97 forsvundet)
Produktion
Selskab {{{selskab}}}
Location {{{location}}}
Produktionsår
Spilletid ca. 45 minutter (fra 2005)
Udsendt
Sendt første gang 23. november 1963
Sendt første gang (i DK)
Sendt sidste gang
Sendt sidste gang (i DK)
Tidligere serie {{{tidligere serie}}}
Efterfølges af {{{efterfølges af}}}
Hjemmeside
Officiel Hjemmeside
Dansk Hjemmeside
IMDb

Doctor Who er en prisvindende britisk science fiction tv-serie, der produceres af BBC. Den unavngivne mand, som går under navnet Doktoren(på engelsk: The Doctor), er en Tidsherre(Time Lord) fra planeten Gallifrey. Doktoren har i sin nysgerrighed stjålet en tidsmaskine, som betegnes TARDIS ud fra akronymet: "Time And Relative Dimension(s) In Space", som han bruger til at rejse i tid og rum. Denne maskine er indrettet sådan, at den tager form efter sine omgivelser, men uheldigvis er det elektroniske kredsløb i stykker på det stjålne fartøj, og Doktorens TARDIS ligner derfor en samtidig britisk polititelefonboks fra 1963, hvor den oprindelige TV-serie begynder.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Fra begyndelsen af serien spilles Doktoren af William Hartnell, som på grund af begyndende sygdom trækker sig fra serien i 1966. Da serien er yderst populær blandt børn og barnlige sjæle, opfindes fænomenet regeneration. Efter en uovervindelig skade påført af en flok Cybermen, dør Doktoren ikke, men hans krop bliver udskiftet. Han genfødes i Patrick Troughtons krop, og BBC fører på den måde serien videre helt frem til 1989, hvor hovedrollen skifter skuespiller en del gange. Mest kendt og populær bliver Tom Baker. Det er ikke kun Doktoren som skifter skuespiller. Under hans forunderlige og farlige rejser i universerne, ledsages han af et vekslende antal personer, som ofte ved et tilfælde bliver viklet ind i hans rejser. Ved at lade ham blive ledsaget af 1-2 (nogle gange flere) personer, åbnes flere muligheder for at udvikle de historier han deltager i.

TV-serien er science fiction og præsenterer os for mange ukendte civilisationer i universerne – hvor mærkelige væsener og monstere lever og hersker. Doktorens nysgerrighed bringer ham altid i livsfare i ønsket om at opnå retfærdighed. Han er ikke voldelig af natur men sætter både hindringer i vejen for sine fjender og har held til at tage livet af flere. I Troughtons sidste historie "The War Games", griber de øvrige Tidsherrer ind i handlingen og dømmer Doktoren til at blive bundet til Jorden for en periode, som straf for, at han stjal tidsmaskinen. De bærer til dels over med ham på grund af de gode gerninger han har gjort. Rollen overtages af Jon Pertwee. I en kortere periode af serien møder Doktoren sin ærkefjende "The Master", som oprindelig spilles af Roger Delgado. Delgado bliver uheldigvis dræbt i en ulykke i 1973, og figuren "The Master" bliver tonet ud af serien men dukker senere op i 1980erne. "The Master" kommer tilbage i sæson 3 af den nye serie med bl.a. Derek Jacobi i rollen.

BBC sælger serien til mange lande, og det er på den måde, at en del af serien har overlevet. I 1960erne og 1970erne var det ikke tradition at gemme alt i arkiverne, og samtlige masterbånd er slettet fra de tidlige år. BBC fremstillede sort/hvide 16mm kopier af de fleste afsnit, da "video" endnu ikke var udbredt fuldt ud som medie i TV-industrien i 1960erne. Mange afsnit er dukket op igen som "glemte" filmprint rundt om i verden, mens andre heldigvis har ligget som 16mm negativer i BBC’s eget arkiv siden. I 1980erne blev flere 2" videobånd returneret fra Canada. BBC havde selv fremstillet disse PAL til NTSC kopier efter datidens primitive konverteringsmåder. Kloge mennesker har siden udviklet teknikker til at genskabe den originale 625/50 PAL struktur i en teknik som kaldes Reverse Standard Conversation (RCS). Der er næppe andre af BBC’s TV-serie som har undergået så omhyggelig restaurering som "Doctor Who", som gradvist bliver udgivet på DVD. Læs mere på http://www.restoration-team.co.uk/ Udgivelsesrækken er ikke fuldendt – og det bliver den aldrig, da cirka 100 episoder er gået tabt. Ved sjældne tilfælde dukker forsvundne afsnit op, men der er langt i mellem disse hændelser. Sidste gang var i 2004, da et afsnit af "The Dalek Masterplan" blev returneret fra en privat person, som havde lånt filmen for mange år siden til at teste en filmfremviser med. I mange år havde han ikke været klar over, at han lå inde med en unik film.

Af den oprindelige TV-serie har kun de tre første historier med Tom Baker som Doktoren været vist på dansk tv omkring 1979/80.

Der blev lavet en Doctor Who tv-film i 1996 for at afgøre om der var interesse for at starte tv-serien igen men der blev ikke umiddelbart en serie ud af det. I 2005 genoptog BBC Wales produktion af tv-serien med støtte fra Canadian Broadcasting Corporation (CBC). Denne gang blev det, i modsætning til filmen i 1996, en stor succes. Alene ud fra seertallene fra første afsnit Rose, hvor Rose spilles af Billie Piper, besluttede folkene bag at lave 2 nye sæsoner med Doctor Who. Doctor Who har også givet anledning til flere spin-offs blandt andet tv-serierne Torchwood og The Sarah Jane Adventures.

Den nyeste udgave af serien har indtil videre kørt i 6 sæsoner. Doktoren blev i 2005 spillet af Christopher Eccleston. I julen 2005 overtog David Tennant rollen i en time lang Special. Disse "Christmas Specials" er blevet en tradition. I julen 2007 spillede Kylie Minogue overfor Doktoren. David Tennant fortsatte i rollen som Doktoren i tre sæsoner, hvorefter 2009 var dedikeret til fire Specials, der afsluttede med David Tennants regeneration til den 11. Doktor, Matt Smith. Den femte sæson blev sat i gang d. 3. april og kørte til d. 26. juni 2010. I Matt Smiths første "Christmas Special" spillede Michael Gambon (kendt som Dumbledore fra Harry Potter) og Katherine Jenkins med. "A Christmas Carol" som afsnittet blev kaldt, byggede på temaet fra Charles Dickens' " Et Juleeventyr". Handlingen foregår på en fremmed planet nogle tusinde år frem i tiden. Den næste julespecial fra 2011 "The Doctor, The Widow and The Wardrobe" foregår under anden verdenskrig. Navnet på afsnittet hentyder til C.S. Lewis' " Løven, Heksen og Garderobeskabet". Gennem en stor pakke under juletræet kommer Doktoren sammen med den familie han har mødt til en snedækket skov på en anden planet.

Syvende sæson af Doctor Who formodes at starte i slutningen af august 2012, med 14 afsnit som forsætter ind i 2013. Det første afsnit skulle eftersigende handle om alle de forskellige Daleks (Doktorens ærkefjende). I femte afsnit siger vi farvel til Doktorens loyale venner Amy Pond og Rory Williams, i et afsnit der skulle indeholde De Grædende Engle og River Song. I dette års Christmas Special får vi således en ny følgesvend til Doktorens som bliver spillet af skuespillerinden Jenna Louise-Coleman, som også har medvirket i Captain America: The First Avenger.

Doctor Who: 50 års jubilæum[redigér | redigér wikikode]

I anledning af Doctor Who's 50 års jubilæum har BBC besluttet af producere en eksklusiv episode af den verdensberømte serie, Doctor Who. Jubilæums-episoden er skrevet af Steven Moffat, der også er med-producer sammen med Faith Penhale. Marcus Wilson som er seriens producer har udtalt: "Denne eksklusive episode er et kærlighedsbrev til alle Doctor Who fans". Episoden vises d. 23. november på BBC One i både en 2D og 3D version, samtidig vises denne eksklusive jubilæums-episode også i udvalgte biografer i Storbritannien. David Tennant og Billie Piper, der tidligere har spillet henholdsvis den 10. Doctor og Rose i serien, spiller også med i jubilæums-episoden sammen med John Hurt, Joanna Page og Jemma Redgrave. Denne episode vil også introducere the Zygons, rumvæsner fra Doctor Who-universet som tidligere har spillet med i 1975 og selvfølgelig Doktorens ærkefjender, The Daleks.

DR har udtalt, at jubilæums-episoden af Doctor Who vil blive vist på DR3 i slutningen af december måned.

Optagelserne til jubilæums-episoden begyndte d. 2. april 2013 i Neath, Wales. D. 9. april blev der optaget på Trafalgar Square, London. Den 17. april blev der optaget i Chepstow, Monmouthshire og nogle scener var også optaget ved Chepstow slot. Den 2. maj blev der optaget i Cardiff ved Totter's Lane og Coal Hill skole, steder der tidligere var blevet optaget Doctor Who ved i den første episode i 1963 "Unearthly Child", "Attack of the Cybermen" og i 1988 "Remembrance of the Daleks". Optagelserne til jubilæums-episoden blev afsluttet søndag d. 5. maj.

Efter 4 år som Doctor Who, blev det i juni 2013 afsløret, at Matt Smith forlader Doctor Who i slutningen af 2013. Matt udtalte at "det havde været en fantastisk oplevelse, at få lov til at spille Doctor Who". Den 4. august 2013, blev det i et live show fra BBC offentliggjort, at den 12. doktor skal spilles af Peter Capaldi fra slutningen af 2013.

Fredag d. 22 november blev Dr. Who's 50 års jubelæum hædret med en Google Doodle.

Doctor Who gennem tiderne[redigér | redigér wikikode]

Der er igennem tiderne været flere forskellige skuespillere der har spillet hovedrollen i den berømte serie.

 1. William Hartnell (1963-1966)
 2. Patrick Troughton (1966-1969)
 3. Jon Pertwee (1970-1974)
 4. Tom Baker (1974-1981)
 5. Peter Davison (1981-1984)
 6. Colin Baker (1984-1986)
 7. Sylvester McCoy (1987-1989, 1996)
 8. Paul McGann (1996)
War Doctor John Hurt (2013)[1]
9. Christopher Eccleston (2005)
10. David Tennant (2005-2010)
11. Matt Smith (2010-2013)
12. Peter Capaldi (2013-)

Soundtracks

 • Doctor Who: Original Television Soundtrack (4. december 2006)
 • Doctor Who: Original Television Soundtrack – Series 3 (5. november 2007)
 • Doctor Who: Original Television Soundtrack – Series 4 (31. oktober 2008)
 • Doctor Who: Original Television Soundtrack – Series 4: The Specials (4. oktober 2010)
 • Doctor Who: Original Television Soundtrack – Series 5 (8. november 2010)
 • Doctor Who: Original Television Soundtrack – A Christmas Carol (21. marts 2011)
 • Doctor Who: Original Television Soundtrack – Series 6 (19. december 2011)
 • Doctor Who: Original Television Soundtrack – Series 7 (9. september 2013)
 • Doctor Who: Original Television Soundtrack – The Snowmen (21. oktober 2013)
 • Doctor Who: The 50th Anniversary Collection (9. december 2013)

Sæson 1 (2005)[redigér | redigér wikikode]

 • Rose
 • The End of the World
 • The Unquiet Dead
 • Aliens of London
 • World War Three
 • Dalek
 • The Long Game
 • Father's Day
 • The Empty Child
 • The Doctor Dances
 • Boom Town
 • Bad Wolf
 • The Parting of the Ways

Specials (2005)

 • Doctor Who: Children In Need
 • The Christmas Invasion

Sæson 2 (2006)[redigér | redigér wikikode]

 • New Earth
 • Tooth and Claw
 • School Reunion
 • The Girl in the Fireplace
 • Rise of the Cybermen
 • The Age of Steel
 • The Idiot's Lantern
 • The Impossible Planet
 • The Satan Pit
 • Love & Monsters
 • Fear Her
 • Army of Ghosts
 • Doomsday

Specials (2006)

 • The Runaway Bride

Sæson 3 (2007)[redigér | redigér wikikode]

 • Smith and Jones
 • The Shakespeare Code
 • Gridlock
 • Daleks in Manhattan
 • Evolution of the Daleks
 • The Lazarus Experiment
 • 42
 • Human Nature
 • The Family of Blood
 • Blink
 • Utopia
 • The Sound of Drums
 • Last of the Time Lords

Specials (2007)

 • Time Crash
 • Voyage of the Damned

Sæson 4 (2008)[redigér | redigér wikikode]

 • Partners in Crime
 • The Fires of Pompeii
 • Planet of the Ood
 • The Sontaran Stratagem
 • The Poison Sky
 • The Doctor's Daughter
 • The Unicorn and the Wasp
 • Silence in the Library
 • Forest of the Dead
 • Midnight
 • Turn Left
 • The Stolen Earth
 • Journey's End

Specials (2008-2010)

 • The Next Doctor
 • Planet of the Dead
 • The Waters of Mars
 • The End of Time

Sæson 5 (2010)[redigér | redigér wikikode]

 • The Eleventh Hour
 • The Beast Below
 • Victory of the Daleks
 • The Time of Angels
 • Flesh and Stone
 • The Vampires of Venice
 • Amy's Choice
 • The Hungry Earth
 • Cold Blood
 • Vincent and the Doctor
 • The Lodger
 • The Pandorica Opens
 • The Big Bang

Specials (2010-2011)

 • A Christmas Carol
 • Space Time

Sæson 6 (2011)[redigér | redigér wikikode]

 • The Impossible Astronaut
 • Day of the Moon
 • The Curse of the Black Spot
 • The Doctor's Wife
 • The Rebel Flesh
 • The Almost People
 • A Good Man Goes to War
 • Let's Kill Hitler
 • Night Terrors
 • The Girl Who Waited
 • The God Complex
 • Closing Time
 • The Wedding of River Song

Specials (2011-2012)

 • The Doctor, the Widow and the Wardrobe
 • Doctor Who: Best of the Christmas Specials
 • Blue Peter 2012 Special: Good as Gold
 • Night and the Doctor
 • Pond Life

Sæson 7 (2012-2013)[redigér | redigér wikikode]

 • Asylum of the Daleks
 • Dinosaurs on a Spaceship
 • A Town Called Mercy
 • The Power of Three
 • The Angels Take Manhattan
 • The Snowmen
 • The Bells of Saint John
 • The Rings of Akhaten
 • Cold War
 • Hide
 • Journey to the Centre of the TARDIS
 • The Crimson Horror
 • Nightmare in Silver
 • The Name of the Doctor

Specials (2012-2013)

 • The Science of Doctor Who
 • The Women of Doctor Who
 • The Timey-Wimey Stuff of Doctor Who
 • The Destinations of Doctor Who
 • The Night of the Doctor
 • 50th Anniversary Special - The Day of the Doctor
 • The Time of the Doctor

Mini Episoder/Prequels[redigér | redigér wikikode]

 • Dimensions in Time
 • A Fix with Sontarans
 • Search Out Space
 • The Curse of Fatal Death (parodi)
 • Attack of the Graske
 • Tardisodes (prequels til alle episoder i sæson 2)
 • The Infinite Quest
 • Music of the Spheres
 • A Ghost for Christmas (webcast)
 • Meanwhile, in the TARDIS... 1
 • Meanwhile, in the TARDIS... 2
 • Death Is the Only Answer
 • National Television Awards Sketch 2011
 • The Impossible Astronaut prequel
 • The Curse of the Black Spot prequel
 • A Good Man Goes to War prequel
 • Let's Kill Hitler prequel
 • The Wedding of River Song prequel
 • The Doctor, The Widow and the Wardrobe Prequel
 • Asylum of the Daleks Prequel
 • The Making of The Gunslinger
 • P.S
 • The Inforarium
 • The Great Detective
 • Vastra Investigates
 • The Bells of Saint John Prequel
 • The Battle of Demon's Run – Two Days Later
 • She Said, He Said
 • Clarence and the Whispermen
 • Rain Gods
 • Clara and the TARDIS
 • The Last Day

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]