Himingläva

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Himingläva.

Himingläva er en rekonstruret vikingeskib. Det er fremstillet på basis af den største af de tre små både, som blev fundet sammen med Gokstadskibet i sandefjord i Norge.

Navnet, Himingläva stammer fra havguden Ægirs ni døtre i den nordiske mytologi. Døtrene er navngivet efter forskellige typer bølger, og Himingläva er "bølgen som himlen lyser igennem".

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Himingläva blev bygget med henblik på at gennemføre Ingvar den vidfarnes rejse, og det blev fremstillet i 1998-2001.

I 2004 gennemført Föreningen Vittfarne denne rejse under navnet Expedition Vittfarne i Himingläva og en besætning på op til 9 personer. Båden sejlede både til Sortehavet og det Kaspiske Hav, og sejlede via forksellige floder igennem Georgien og Azerbajdzjan.

Himingläva på sejlads.

SVT lavede en 60 minutters dokumentarfilm om ekspeditionen i 2004. Dette resulterede i flere indbydelser og deltagelser i forskellige begivenheder, heriblandt et vikingemarked på Lofoten i 2005, Vikingaveckan på Adelsö i 2005, Vikingafestival på Stallarholmen i 2006, Vikingamarknad i Saltvik, Åland i 2006 og 2007 samt Vikingamarknad i Lummen, Belgien i 2006.

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Skibet er 9,75 m langt og 1,86 m bredt på det bredeste sted. Det har en vægt på omkring 400 kg uden last, og et 16 m2 råsejl. Det er bygget i skovfyr og har tre par årer.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]