Industri

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Industri (af latin industria, virksomhed, foretagsomhed) har flere betydninger:

  • Branche – en gren af det økonomiske liv i bredeste forstand (fremstillingsindustrier som "bilindustrien" og "tobaksindustrien", men også serviceerhverv som "turistindustrien"). Kommer fra engelsk (industry), men industri er nu blevet en integreret del af dansk sprog.
  • Masseproduktion – i modsætning til håndværksproduktion. Danmarks Statistiks industristatistik baserer sig på denne betydning, idet denne omfatter virksomheder med mindst 10 ansatte. Fra disse har man (gennemsnitligt) mere pålidelige indberetninger end fra de mindre håndværksvirksomheder.
  • Sekundærerhverv – betegnelse for den sekundære sektor (ved opdeling af hele det økonomiske liv i tre eller fire sektorer), nemlig den sektor der bearbejder råstoffer og producerer varer, enten ved masseproduktion eller håndværksproduktion, i modsætning til hhv. den primære sektor med råstofindvinding, minedrift, landbrug og fiskeri, og den tertiære sektor med handel, service og transport. Det kvartære sektor er man begyndt at tale om i nyere tid, og omfatter fremstilling og forarbedning af viden.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Disambig bordered fade.svg Dette er en artikel med en flertydig titel
Det vil sige en artikel, der alt efter betydning henviser til andre artikler med det egentlige indhold. Hvis du fulgte en henvisning hertil, så gå venligst tilbage og ret henvisningen til at pege på den rigtige artikel. (Se alle artikler, hvis navn begynder med "Industri").