Landbrug

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Høst i Danmark
Landbrug i Guinea

Landbrug er en proces hvor fødevarer og andre råvarer frembringes ved dyrkning af kulturplanter og avl på visse dyr. Bruges også i betydningen om selve ejendommen – også kaldet en bondegård.

Landbrugets historie[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Landbrugshistorie

De ældste sikre oplysninger om kultivering af jord til kulturplanter er Abu Hureyra i Syrien, hvor befolkningen i en tør kuldeperiode under Yngre Dryas dyrkede rug. Men det var først en tid efter at denne vanskelige kuldeperiode ophørte, omkring 8 800 f.Kr, at der plads til en øget befolkningstilvækst i skråningerne i Den frugtbare halvmåne i Mellemøsten, med intensiv hvededyrking i den nordlige del af Tyrkiet, Syrien og intensiv bygdyrking i Israel og Jordan. I samme periode begyndte man majsdyrkning i Mexico og risdyrkning i Kina.

Menneskene i Mellemøsten har dyrket jorden omkring 10000 f. Kr., på Balkan siden omkring 7000 f.Kr, i Nordvest-Europa omtrent siden år 5000 f.Kr, og i Norden fra omkring 4000 f.Kr.

Kulturdyrkningen spredte sig hurtigt til store dele af jordkloden og udviklede sig til at menneskene blev fastboende og fik et madvareoverskud som har muliggjorde by- og statsdannelse. Omkring 3900 f.Kr. kom af landbrugskulturen til det nordeuropæiske område. Kosten ændredes og stammer nu hovedsagelig fra landbrugsdyrkningen.

Landbrugets grene[redigér | redigér wikikode]

Foruden at producere fødevarer og foder til husdyr, producerer nutidens landbrug også energikilder som brændsel, halm og korn, tømmer til bygningsindustrien og råvarer til tekstilproduktionen.

  • Dyrkning af korn, frø, græs og roer.
  • Havebrugsdyrkning af grønsager, blomster, planter og dyrkning af svampe.
  • Husdyrhold med mælkeproduktion, kødproduktion, pelsdyrproduktion og ægproduktion.
  • Skovbrug med produktion af tømmer, brændsel, og pyntegrønt som f.eks. juletræer.

Udtrykket gårdbrug kan enten betyde det samme som landbrug, eller betegne en enkelt gård, med både jord og dyr. En person som driver landbrug kan kaldes bonde eller gårdejer.

Nye begreber som Økologisk landbrug, specielproduktion, hobbybrug og kulturlandskab, har efterhånden fået en stor betydning for landbruget i Danmark og andre områder hvor produktionsvilkårene for stordrift nærmer sig det marginale.

Der findes forskellige typer af strøelse som fx halm, sand, savsmuld og tørv, hvor halm har været den mest brugte gennem det danske landbrugs historie, fordi det har været let tilgængelig og har nogle gode egenskaber [1].

Landbrugets problemer[redigér | redigér wikikode]

Den industrialiserede svineproduktion med stort antibiotikaforbrug har medført en sundhedsmæssig problemstilling ved fremkomsten af resistente bakterier, MRSA CC398 meticillin-resistent Staphylococcus aureus. CC398 findes nu i mange danske svinebestande og forårsager i stigende grad infektioner hos mennesker. [2] [3] Problemer er også ved lovgivningen om dyrkning af afgrøder, og også om avl af husdyr.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]