Jane Seymour

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Jane Seymour
Valgsprog:
Bound to Obey and Serve
(Bundet til at adlyde og tjene)
Dronning af England
Ægtefælle Henrik 8. af England
Børn Edvard 6. af England
Far John Seymour
Mor Margery Wentworth
Født ca. 1508
Død 24. oktober 1537
Hampton Court Palace
Begravet St. George's Chapel, Windsor
Signatur
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Jane Seymour (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Jane Seymour)

Jane Seymour (født i ca. 1508 – død den 24. oktober 1537) var Henrik 8. af Englands 3. hustru. De blev gift den 30. maj, 1536, kun 11 dage efter at Henrik 8. forrige hustru, Anne Boleyn, var blevet henrettet. Hun sørgede for at genforene Henrik 8. med sin forviste datter, den senere Maria 1. af England, og gav kongen i oktober 1537 den senere Edvard 6. af England, men døde selv 12 dage senere. Hun var den eneste af Henriks 6 hustruer der fik en dronnings begravelse, og den der ligger ved siden af ham i St. George's Chapel, Windsor.

Begyndelsen[redigér | redigér wikikode]

Jane Seymour blev født på familiens ejendom Wulfhall, Savernake Forest, Wiltshire. Hun var datter af John Seymour og Margery Wentworth, og var det 5. barn i en søskendefolk på 9. Gennem sin morfar var hun efterkommer af kong Edward 3. af England og på grund af dette var hun langt ude i familie med Henrik 8. Hun var desuden også beslægtet med sin forgænger, Anne Boleyn, da de begge havde Elizabeth Cheney til oldemor [1]. Hendes præcise fødselsdato blive givet til at være 1508 eller 1509, men ved hendes begravelse gik 29 kvinder i række [2], da det var skik at markere hvert år af den afdødes liv, skulle hun havde været født i1508.

Hun var ikke så højt uddannet som andre af kong Henriks tidligere hustruer Katharina af Aragonien og Anne Boleyn, men hun kunne læse og skrive lidt, men var langt bedre til håndarbejde og husholdning, der blev anset for mere nødvendigt for kvinderne. Janes håndarbejde skulle efter sigende være smukke og uddybe, og noget af dette overlevede op til 1652 i Seymour familiens eje.

Hun blev dronning Katharinas hofdame i 1532, og tjenete derefter dronning Anne Boleyn. Den første rapport om Henriks forelskelse i Jane Seymour kom i februar 1536 [3].

Ifølge ambassadør Eustace Chapuys var Jane middelhøj af og meget bleg, og han kommenterede også, at hun ikke var det store skønhed. Han erklærede dog overfor John Russell, at Jane var:” den skønneste af alle kongens koner” [4]. Polydore Vergil skrev at hun var:”en kvinde med den allerstørste charme i både karakter og udseende” [5].

Efter Janes død brugte to af hendes brødre, Thomas og Edward, hendes minde for egen vinding skyld. Thomas endte med at giftede sig med kong Henriks sjette hustru Catherine Parr, da kongen døde. I den unge kong Edward 6.s regeringstid, gjorde Edward Seymour sig selv til hans beskytter og i De facto at herske over kongeriget [6]. Begge brødre faldt til sidst fra magten, og blev henrettet.

Ægteskab[redigér | redigér wikikode]

Kong Henrik 8.blev gift med Jane på Palace of Whitehall, Whitehall, London, den 30. maj 1536, blot elleve dage efter Anne Boleyns henrettelse. Hun blev offentligt proklameret som dronning den 4. juni, men hun blev aldrig kronet da kroningen måtte aflyse på grund af pesten i London, hvor kroningen skulle finde sted [7].

Som dronning skulle Seymour have været særdeles streng og formel. Hun var tæt knyttet til sine svigerinder, Anne Stanhope og Lady Beauchamp, sin søster Elizabeth samt Lady Lisle. Jane antog Lisles døtre som sine hofdamer, og hun efterlod mange af sine ejendele til Beauchamp. Jane fik hurtigt et meget tæt forhold til Maria, der var blevet udstødt af kongen da han forelskede sig i Anne Boleyn. Den overdådige underholdning, munterhed, og ekstravagance der blev indført under den forrige dronning, Anne, blev af Jane erstattet af streng håndhævelse af anstand, og den franske mode der blev indført af Anne Boleyn blev nu forbudt. Hendes eneste indblanding i nationale anliggender var i 1536, da hun bad om at skåne dem der havde deltaget i oprøret i den nordlige England. Henrik siges at have afvist dette og mindede hende om den skæbne, hendes forgænger havde mødt da hun:”blandede sig i hans anliggender” [8].

Jane var af den romersk-katolske tro, ikke den anglikansk, og menes på grund af dette, og hendes loyalitet over for, Katharina af Aragonien, at have gjort en stor indsats for at genoprette Henriks første barn, Maria, hendes tidligere rettigheder som arving til tronen. Jane var i stand til at forene hende med hendes far Henrik. og Eustace Chapuys skrev til Karl 5. at Janes medfølelse og indsats på vegne af Maria tilbagevenden var til hendes fordel. Et brev fra Maria til Jane, viser, at Mary var taknemmelig overfor det Jane havde udrettet. Selv om Jane prøvede blev hverken Maria eller Elizabeth 1. af England ikke genindført i tronfølgeloven før Henriks sjette kone, Catherine Parr, overtalte ham til at gøre det [9].

I begyndelsen af 1537 blev Jane gravid, og under sin graviditet udviklede hun en trang til vagtler, som Henrik bestilte hjem til hende fra Calais og Flandern [10]. Den 12. oktober, 1537, fødte hun fødte den eftertragtede mandlige arving, den senere kong Edward 6. af England på Hampton Court Palace.

Død[redigér | redigér wikikode]

Den lille prins Edward blev døbt den 15. oktober, 1537. Begge kongens døtre fra tidligere forhold, Maria (Katharina af Aragoniens datter) og Elizabeth (Anne Boleyns datter), var til stede under ceremonien. Efter barnedåben stod det klart, at Jane Seymour var alvorligt syg.

Jane Seymours fødsel havde været svært og den have været i to dage og tre nætter, sandsynligvis fordi barnet ikke lå rigtigt [11]. Rygter cirkulerede, at hun døde efter et kejsersnit, efter Henrik havde beordrede at barnet skulle skæres ud hende for at forhindre en dødfødsel, men kejsersnit der blev udført på levende mødre var ikke muligt på det tidspunkt [12]. Ifølge Edwards biograf, Jennifer Loach, kan Jane Seymours død have været forårsaget af en infektion fra efterbyrden, der ikke havde været fjernet helt [13]. Ifølge Alison Weir kunne døden er også blevet forårsaget af barselsfeber på grund af en bakteriel infektion under fødslen, eller en åre i hendes mellemkødet der var sprunget under fødselen [13].

Jane Seymour døde den 24. oktober, 1537, på Hampton Court Palace, Kingston upon Thames, London.

Begravelse[redigér | redigér wikikode]

Jane Seymour blev begravet den 12. november, 1537, i St. Georges Chapel på Windsor Castle i Windsor, Berkshire, som hendes steddatter Maria var med til. Jane Seymour var den eneste af Henriks koner, der, modtog en dronnings begravelse [14].

Efter hendes død bar Henrik sort for de næste tre måneder, og giftede sig ikke i tre år, selvom nye ægteskabsforhandlinger blev startet kort efter hendes død. Hun var Henriks foretrukne kone fordi hun fødte ham den længe ønskede mandlig arving. Da Henrik døde i 1547 blev han begravet ved siden af hende [14].

Henvisninger og fodnoter[redigér | redigér wikikode]

Fodnote[redigér | redigér wikikode]