Julie Christie

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Julie Christie
Fulde navn Julie Frances Christie
Født 14. april 1941 (73 år)
Chabua, Assam, Britisk Indien
Nationalitet Storbritannien Britisk
Aktive år 1961-nu
:
Ægtefælle(r) Duncan Campbell (2007-nu)
Beskæftigelse Skuespiller
Julie Christie, 2006

Julie Frances Christie (født 14. april 1941) er en engelsk skuespillerinde. Siden starten af 1960'erne har hun været blandt de mest markante kvindelige skuespillere i England.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Julie Christie blev født i Assam i Indien, der på det tidspunkt stadig var en del af det britiske rige. Hendes far var bestyrer af en teplantage. Som ung gik hun på klosterskole i Indien, men hun rejste snart til London for at gå på dramaskole. Allerede som 20-årig i 1961 fik hun sit gennembrud i en tv-science-fiction-serie på BBC.

Snart fik hun større roller også på film. De første kom i et par film af John Schlesinger, heriblandt rollen som den amoralske Diana Scott i Darling i 1965. Filmen indbragte Christie en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle. I mellemtiden havde hun spillet rollen som Lara i David Leans filmatisering af Boris Pasternaks Doktor Zhivago. Senere blev det til markante roller i François Truffauts film Fahrenheit 451, Joseph Loseys Sendebuddet og Nicolas Roegs Rødt chok.

Fra 1967 boede Julie Christie i Hollywood, hvor hun indspillede flere film med Warren Beatty, som hun også privat havde et forhold til. Da dette forhold blev afsluttet, flyttede hun i 1974 tilbage til Det Forenede Kongerige og slog sig ned på en gård i Wales. Hun spillede efterhånden færre filmroller, især i store produktioner. I løbet af 1970'erne blev hun politisk aktiv inden for dyrevelfærd, miljøbevarelse og antiatomkraftbevægelsen. Hun er aldrig blevet gift, men har haft et langvarigt forhold til journalisten Duncan Campbell siden 1979.

I de seneste år er hun i nogle tilfælde vendt tilbage til de store produktioner med roller i blandt andet Troja, Harry Potter og Fangen fra Azkaban og Finding Neverland. Hendes seneste film gav hende roller dels som den danske læge Inge Genefke i The Secret Life of Words, dels som en kvinde ramt af Alzheimers sygdom i Away from Her, som var en vennetjeneste for dennes instruktør, Sarah Polley.

Filmografi[redigér | redigér wikikode]

Julie Christie har blandt andet indspillet følgende film:

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Forrige modtager:
 Julie Andrews 
Oscar for bedste kvindelige hovedrolle
Næste modtager:
 Elizabeth Taylor