Kogebog

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Marx Rumpolts kogebog fra 1581

En kogebog er en bog med opskrifter og vejledning til fremstilling af madretter.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Ved hjælp af kogebøger kan vi følge kogekunstens udvikling i de senere århundrede. Indtil det 16. århundrede gik kogeopskrifterne som regel fra mund til mund eller cirkulerede i afskrifter. Den første kogebog, der fik betydning i Norden, var skrevet af den tyske kok Marx Rumpolt, der samlede en stor del opskrifter og 1581 udgav dem i et værk, som han tilegnede kurfyrstinde Anna af Sachsen. Hvor stort behovet var for en sådan kogebog, ses bedst af den store udbredelse, den hurtigt vandt; i det følgende årti blev der stadigt henvist til den.

Den ældste danske kogebog er Henrik Harpestrengs Libellus de arte coquinaeria, selv om nogle mener, at den bare var en direkte oversættelse fra tysk. Den var en del af hans lægebog. Den næste kogebog udkom 1616, "Koge-Bog: Indeholdendis et hundrede fornødne stycker, som ere om Brygning, Bagning, Kogen . . ." . Den kom i 2. oplag i 1625.

I 1648 udkom en kogebog af Anna Weekerinn, oversat fra tysk af Povel Iverssøn. Den næste danske kogebog er fra 1675. 1710—31—40—54 og 1755 udkom andre kogebøger, og nu var kogebøger ikke længere sjældenheder, men det var først i det 19. århundrede, at kogebogslitteraturen tog fart. Af de mest kendte er Anne Marie Mangors kogebog for små husholdninger, der udkom 1837 og 1910 og nåede op på 40 oplag. C. Jacobsens kogebog, der udkom mellem 1853 og 1866, nåede ni oplag, Maren Elisabeth Bangs kogebog, der udkom 1831 (7. oplag 1864) og Sørine Thaarups nåede 12 oplag.

Desuden findes kendte kogebøger af Hagdahl, fru Nimb og Laura Adler. Kendte kogebogsforfattere fra 20. århundrede er Frøken Jensen, fru Constantin, Karen Braae, Magdalene Lauridsen, Asta Bang og Edith Rode, Birgitte Berg-Nielsen, John Price og Mogens Brandt. Af specialkogebøger kan nævnes vegetarianske kogebog af Anna Poulsen, Marie Johansen, Marie Lindberg og Maja Schrøder, kogebog for sukkersyge af frk. Nimb og sundhedskogebog.

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  • Kogebog. Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930)
Mad og drikke Stub
Denne artikel om mad eller drikke er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.