Koreansk (sprog)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Koreansk er et sprog som tales af ca. 80 millioner mennesker verden over. Det er officielt sprog i både Nord- og Sydkorea og tales dertil af betydelige mindretal i bl.a. Kina, Australien, Japan, Canada og USA.

Koreansk
(한국어, 조선어 Hangugeo, Chosŏnŏ)
Talt i: Korea, Nordøstkina, minoriteter i USA, Rusland, Canada, Brasilien, Japan
I alt talere: — 
Rang: ?
Sprogstamme: altaisk eller isoleret sprog 
Officiel status
Officielt sprog i: Nordkorea Nordkorea
Sydkorea Sydkorea
Reguleret af: Ingen officiel regulering
Sprogkoder
ISO 639-1: ko
ISO 639-2: kor 
ISO 639-3 : kor
ISO 639-3:

Det koreanske sprogs klassifikation er omstridt. En del lingvister henregner det til den altaiske sprogfamilie (der bl.a. også omfatter tyrkisk), medens andre mener, at det udgør et isoleret sprog. Koreansk udviser dertil en række syntaktiske ligheder med japansk og klassificeres derfor undertiden sammen med dette. Morfologisk set er koreansk et agglutinerende sprog og syntaktisk set er det et SOV-sprog, dvs. at den normale led-rækkefølge er subjekt-objekt-verbum.

Det koreanske skriftsprog, hangul (i Sydkorea) eller chosŏn'gŭl, (i Nord-Korea) er alfabetisk og fonetisk. I Sydkorea bruges undertiden også kinesiske skrifttegn, kaldet hanja.

Skriftsystem[redigér | redigér wikikode]

Hovedartikkel: Hangul

Koreansk blev oprindelig skrevet med kinesiske tegn kaldet hanja. Nu skriver man et unikt alfabetisk skrift hangul indført af Kong Sejong i 1443. I Sydkorea skrives navne med hangeul, men nogle blander dem med hanja. I Nordkorea bruger man bare hangul. Ved translitterering af koreansk bruges flere forskellige systemer. I Nordkorea bruges officielt McCune-Reischauer-systemet. I 2000 gik Sydkorea over til officielt brug af en revideret romanisering. I tillæg findes Yale-romaniseringen, som i hovedsagen benyttes af lingvister.

Dialekter[redigér | redigér wikikode]

Koreanske dialekter følger i stor grad koreansk geografi. Det koreanske sprog består i hovedsagen af ni forskellige dialekter, som ikke bare følger halvøens bjerge og bjergkæder, men også grænserne mellem Koreas regioner. Dialekterne har fået navne efter de otte provinser. Kun Jeju-dialekten er meget forskellig fra de andre dialekter. Nogle lingvister er af den opfattelse, at Jeju-dialekten udgør et selvstændigt sprog forskelligt fra koreansk.

Standarddialekter[redigér | redigér wikikode]

Regionale dialekter[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Wikipedia-logo-v2.svg Wikipedia på koreansk
Der findes også en Wikipedia på koreansk.
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: