Leonard Nimoy

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med afsnitsinddeling, interne links o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Leonard Nimoy
Leonard Nimoy NASA interview.jpg
Leonard Nimoy, 2009.
Født 26. marts 1931 (83 år)
Boston, Massachusetts i USA
Nationalitet USA
Aktive år 19512010; 2012
Ægtefælle(r) Sandra Zober (1954–1987; skilt)
Susan Bay (til nu)
Bopæl Los Angeles, Californien
Beskæftigelse Skuespiller, filminstruktør, digter mm.
Kendte roller Spock i Star Trek
Nimoy der giver en såkaldt Vulcan-hilsen

Leonard Simon Nimoy (født 26. marts 1931) er en amerikansk skuespiller, filminstruktør, digter, musiker og fotograf. Han er bedst kendt for at havde spillet rollen som Spock i den amerikanske tv-serie Star Trek og i de efterfølgende film.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Opvækst og tidlig karriere[redigér | redigér wikikode]

Nimoy blev født i Boston, Massachusetts af jiddisch-talende jødiske immigranter fra Rusland. Hans mor, Dora Spinner, var husmor og han far, Max Nimoy, ejede en barberforretning. Nimoy begyndte som skuespiller da han var 8 år gammel men fik først en større rolle i et teaterstykke om 17 årig. Derefter havde han en del mindre roller i b-film og tv-serier.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Skuespiller[redigér | redigér wikikode]

Nimoys er bedst kendt for rollen som Spock i den originale Star Trek tv-serie, der blev sendt fra 1966 til 1969. Han blev tre gange nomineret til en Emmy for at spille den rolle.

Han lagde stemme til Spock i den animerede udgave af Star Trek fra 1973 til 1974.

Han spillede videnskabsmanden i filmen fra 1978 Invasion of the Body Snatchers.

Nimoys medvirkede også i de seks første Star Trek spillefilm.

I 1982 blev han nomineret til en Emmy for bedste birolle i tv-filmen A Woman Called Golda om Israels første kvindelige præsident Golda Meir.

Han instruerede Star Trek III: The Search for Spock fra 1984 og Star Trek IV: The Voyage Home fra 1986 og bagefter en helt anden slags film: Three Men and a Baby fra 1987.

Nimoy spillede endnu en gang sin berømte rolle som Spock i filmen Star Trek fra 2009, mens Zachary Quinto spillede en yngre udgave af Spock.

Fotograf[redigér | redigér wikikode]

I 1971 studerede han fotografi på UCLA men færdiggjorde ikke studiet. Nimoy har udgivet digte som han har illustreret med sine fotografier.

I 2003 meddelte han at han vil stoppe sin karriere som skuespiller og koncentrere sig om sin karriere som fotograf. Han udstiller sort-hvid fotografier af nøgne kvinder. Eksempler på hans kunst kan ses på www.leonardnimoyphotography.com.

Privat[redigér | redigér wikikode]

Nimoy har været gift to gange. I 1954 giftede han sig med Sandra Zober som han blev skilt fra i 1987. Han fik to børn med hende: Instruktøren Adam Nimoy og Julie Nimoy. I 1988 giftede han sig med skuespilleren Susan Bay.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Wikiquote har citater relateret til:
Skuespiller Stub
Denne skuespillerbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi