London Luton Airport

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
London Luton Airport
Luton airport.jpg
IATA: LTN - ICAO: EGGW
Lufthavnstype Offentlig
Drives af London Luton Airport Operations Ltd
Adresse {{{adresse}}}
Sted London
Bygget {{{bygget}}}
Lukket {{{lukket}}}
Leder {{{leder}}}
Brugere {{{brugere}}}
Højde i moh. 160 m
Koordinater 51°52′29″N, 000°22′06″W
Webside London Luton Airport
Landingsbaner
Retning Længde Overflade
Meter Fod
08/26 2,160 7,086 Asfalt
{{{Bane2Retning}}} {{{Bane2LængdeM}}} {{{Bane2LængdeF}}} {{{Bane2Overflade}}}
{{{Bane3Retning}}} {{{Bane3LængdeM}}} {{{Bane3LængdeF}}} {{{Bane3Overflade}}}
{{{Bane4Retning}}} {{{Bane4LængdeM}}} {{{Bane4LængdeF}}} {{{Bane4Overflade}}}
{{{Bane5Retning}}} {{{Bane5LængdeM}}} {{{Bane5LængdeF}}} {{{Bane5Overflade}}}
{{{Bane6Retning}}} {{{Bane6LængdeM}}} {{{Bane6LængdeF}}} {{{Bane6Overflade}}}
Statistik
Passagerer
Fragt
Start- og landinger

London Luton Airport (IATA-lufthavnskode: LTN, ICAO-lufthavnskode: EGGW) er en international lufthavn beliggende i udkanten af byen Luton i Bedfordshire, England, ca. 50 km. nordvest for London. Det er den fjerdestørste lufthavn i London-området efter Heathrow, Gatwick og Stansted og er en af Londons fem internationale lufthavne sammen med London City Airport.

I 2005 steg Lutons samlede passagerantal med 21,5% til 9,13 mio., hvilket gør den til den sjette travleste lufthavn i Storbritannien og den hurtigst voksende større lufthavn i Storbritannien. I 2006 faldt væksten imidlertid en del, idet passagerantallet dette år var på 9,41 mio.

Luton er særligt hub for en række lavpris- og charterselskab – p.t. drejer det sig som easyJet, Ryanair, Monarch Airlines, Thomsonfly, First Choice Airways, Thomas Cook Airlines, Wizz Air og Silverjet.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Under 2. verdenskrig blev flypladsen, der blev åbnet 16. juli 1938 anvendt som base for jagerfly fra Royal Air Force. Efter krigen fortsatte lufthavnen på kommerciel basis, og var i 1972 landet mest indbringende lufthavn. En ny international terminal åbnedes i 1985. På det tidspunkt var Ryanair begyndt sine flyvninger til Irland. Ryanair skiftede i 1991 hovedhub til Stansted, hvilket betød at Lutons indtjening og passagerantal faldt betragteligt. I slutningen af 1990'erne begyndte Airtours, Debonair og easyJet at anvende lufthavnen, sidstnævnte endda som sin hovedhub. En stor tilbygning til terminalbygningen blev indviet i 2005, hvor passagerantallet blev det højeste nogensinde.

Ekstene henvisninger[redigér | redigér wikikode]