Malthe Engelsted

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Malte Engelsted
Foto: N.E. Sinding 1876

Malthe Odin Engelsted (ved dåben: Malta Odin) (8. august 1852Nivaagaard, Nivå21. december 1930 i Fakse Ladeplads) var en dansk kunstmaler og cand.phil..

Efter at være blevet student 1870 og have studeret teologi i 3 år besøgte han Kunstakademiet fra 1874-79 og udstillede første gang på forårsudstillingen i 1880. Den Neuhausenske Præmie blev ham tilkendt 1883. Dels for egne midler, dels på Akademiets stipendium foretog han 1881, 1883 og 1887-89 studierejser i Tyskland, Holland, Belgien, Frankrig, Italien og Grækenland. Det psykologiske er hovedstyrken i Engelsteds kunstneriske virksomhed og giver hans arbejder et særligt værd, hvad enten det fremtræder med fin humor eller dyb følelse. Med meget lune har han f.eks. skildret det gamle ægtepar i Dominospillere (1881) og ypperlig karakteriseret de gamle kavalerer i L'hombre (1887). At Engelsted råder over en dyb, alvorlig følelse, har han vist i Sara vækker Isak til Afrejsen til Moria Bjærg (1884) og i det lille, men af indhold så betydelige billede Christus og Nicodemus (1887). Det åndelige foredrag i hans arbejder støttes af en korrekt tegning og en solid teknik. Koloriten er i overensstemmelse med emnet: lys og smilende i Damerne drikke med Onkel (1885), ligefrem glimrende i En Malerinde i sit Atelier (1887) og alvorlig i de bibelske billeder.

Han er begravet på Fakse Kirkegård.


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, Udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst eller redigeret således, at den er på nutidssprog og er wikificeret, bedes skabelonen venligst erstattet med et dybt link til DBL som kilde, og indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.


Malthe EngelstedKunstindeks Danmark/Weilbachs Kunstnerleksikon