Musa 1. af Mali

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Mansa Musa holder en guldklump. Del af et kort over Afrika og Europa fra 1375

Musa 1. af Mali eller Mansa Musa (cirka 1280 – cirka 1337) var en legendarisk konge i Maliriget, som kom til magten 1312. Han var hengiven muslim og lod moskéer opføre rundt om i sit rige for at sprede islam til folket. Under hans regeringstid blev Timbuktu en betydelig by i den muslimske verden. Han ekspanderede riget og indførte et fælles lovgivnings- og handelssystem og regnes som en af Afrikas største statsmænd. Han er endog den rigeste person gennem tiderne.[1]

Hans pilgrimsfærd til Mekka 1324 var berygtet. Det siges, at han ankom til Kairo med en karavane bestående af 60.000 personer og 80 kameler lastet med to ton guld, som han delte ud blandt byens fattige, noget der fik guldprisen til at falde markant og den kom sig ikke i årtier. Dette førte til, at han blev kendt hos korttegnere i det fjerne Europa, hvor han i 1375 afbildedes på et kort, siddende på en trone med en guldklump i sin højre hånd..

Efter hans hjemkomst fra rejsen til Mekka og Medina, hvorfra han medbragte mange lærde, voksede Timbuktus betydning som religiøst og kulturelt videncenter. Mange af de bygninger, som han lod opføre, står den dag i dag, såsom Djingareybermoskéen.

Kildehenvisninger[redigér | redigér wikikode]


Krone Stub
Denne artikel om en kongelig eller fyrstelig person er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi