Paolo Uccello

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Paolo di Dono bedre kendt som Paolo Uccello (1397 i Firenze10. december 1475 sammesteds) var en italiensk guldsmed og maler.

Natlig Jagt
Natlig Jagt
Syndfloden

Uccello var først elev af Lorenzo Ghiberti, under hvem han arbejdede på de første bronzedøre til baptisteriet, helligede sig derefter maleriet. Inden for dette står han sammen med Andrea del Castagno (uden dog at nå ham) som hørende til den florentinske malerkunsts pionerer, der ved deres flittige og energiske studium, indgående fordybelse i anatomi og perspektiv, der for Uccello var en ren mani, banede vejen for den kommende kunst. Særlig værdsætter nutiden hans fremragende dekorative evne, under anvendelse af ubrudte farver og skarpe konturer, og det romantiske drag i hans kunst. Af Uccellos arbejder, hans produktion er kun lille som følge af hans fortaben sig i anatomiske og perspektiviske fænomener, skal fremhæves: Freskerne med Syndfloden, Noah’s Takoffer og Noah’s Drukkenskab i Chiostre Verde ved Santa Maria Novella (ca. 1446), den kolossale gråt i gråt malede rytterfigur af John Hawkwood domkirken i Firenze, Rytterslag (Uffizi og lignende billeder i Louvre og i London), Natlig Jagt (Ashmolean Museum i Oxford), fine småbilleder i galleriet i Urbino og et alterstykke i galleriet på Kapitol i Rom, St. Georg og Dragen (privatsamling i Wien), et (Petrarca kaldet) portræt, ligeledes portrætter i Louvre. Gennem maleren Scharffs kopier er nogle af hans billeder almenkendte i Danmark.


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.