Paul Bettany

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Paul Bettany
PaulBettanyCCJuly09.jpg
Født 27. maj 1971 (43 år)
Storbritannien Harlesden, London, England
Ægtefælle(r) Jennifer Connelly (gift 2003)
Børn 2, 1 stedbarn

Paul Bettany (født 27. maj, 1971) er en engelsk skuespiller. Han er mest kendt for sine roller som Geoffrey Chaucer i A Knight's Tale, Charles i A Beautiful Mind, Stephen Maturin i Master and Commander: The Far Side of the World, Peter Colt i Wimbledon og som Silas i Da Vinci Mysteriet. Han ses desuden i rollen Dustfinger i New Lines produktion Inkheart, fra 2008.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Tidlige liv[redigér | redigér wikikode]

Bettany blev født i Harlesden, London og er søn af Thane Bettany, en dramalærer og skuespiller, og Anne Kettle, en skolesekretær. Han har en storesøster, Sarah, og havde en lillebror, Matthew, der døde efter et fald, da han kun var otte år gammel. Matthews død gjorde familien meget sørgmodige. Hurtigt efter flyttede Bettany hjemmefra og rejste til London for at leve der alene. Han boede i en lille lejlighed og tjente penge på at spille på sin guitar på gaden. Efter to år fandt han et nyt job som hjælper på et plejehjem.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Da Bettany var nitten år, bestemte han sig for at blive skuespiller og begyndte at studere på London Drama Centre i Chalk Farm. Han scenedebuterede i Stephen Daldrys anmelderroste West End genopførelse af An Inspector CallsAldwych Theatre, hvor han spillede rollen som Eric Birling. Han optrådte også i Royal Shakespeare Companys sceneopsætning af Richard III, Romeo og Julie, og Julius Caesar (som han fik en Charleson Award-nominering for). Da Bettany var 21 optrådte han i en BBC-produktion af Oliver som Bill Sykes. Har også medvirket i Firewall (2006), sammen med danske Nikolaj Coster-Waldau.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]