Pjerrot

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Pjerrots udseende omkring 1600
Pjerrots udseende omkring 1846

Pjerrot eller Pierrot er en klovnefigur, der er omkring 400 år gammel. Han kommer oprindeligt fra Lilleasien, men fik en renæssance i Italien omkring 1500 hvor han optrådte i Commedia dell'arte. Navnet Pjerrot kommer af fransk Pierrot, diminutiv af navnet Pierre.

Pjerrot i Danmark

Familien Price bragte ham til Danmark 18. juni 1800, hvor han optrådte om sommeren på Dyrehavsbakken.

Dyrehavsbakken fik hård konkurrence, da Tivoli åbnede i 1843 og overtog nogle af Dyrehavsbakkens mest kendte artister, bl.a. Niels Henrik Volkersen, der blev en populær Pjerrot, og Harald Hesse (1817-97), der i mange år spillede Harlekin i Tivolis pantomimer. Som et levn fra pantomimerne blev der på Dyrehavsbakken skabt en selvstændig Pjerrot, der tryller for børnene, synger, spiller, spiser brændende blår og spyr ild.

I dag findes figuren Pjerrot på Dyrehavsbakken, Tivoli Friheden i Århus og i Tivoli i København. Sidstnævnte optræder kun i pantomime, mens de andre bl.a. optræder med Mester Jakel-dukketeater og tryllekunster.

Danske Pjerrot

Denne liste er ufuldstændig; hjælp gerne med at udfylde den.

Pjerrots sminke

Som erfaren Pjerrot kunne Knud Hilding lægge sminken på 17 minutter - i begyndelsen tog det ham mindst en time. Først sættes monduret på (den hvide hætte, så Pjerrot ser skaldet ud). Så klistres næsen på med mastiks. Ansigt og hals smøres ind i fedtsminke, og derefter bankes kridt ind med en gammel strømpe, rullet sammen til en bold. De sorte øjenbryn og de røde læber er kogende varm sminke, smurt på med en pensel. Den sminke er meget hård ved huden. [2]

Henvisninger

  1. ^ Adam Wiehe: "Pjerrot siger noget", ugebladet Hjemmet, nr 19/1974
  2. ^ Adam Wiehe: "Pjerrot siger noget", ugebladet Hjemmet, nr 19/1974

Eksterne kilder/henvisninger


Kunst og kulturSpire
Denne artikel om scenekunst og teater er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.