Polyb

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 5. maj 2015, 16:33 af Steenthbot (diskussion | bidrag) Steenthbot (diskussion | bidrag) (WPCleaner v1.35 - Fixed using WP:WPCW (Sider med gentaget skabelonparameter))

Polybios (Πολύβιος) (ca. 203 f.Kr.-120 f.Kr.) var en græsk historiker. Han var søn af den ledende politiker Lykortas.[1] Han er bedst kendt for sit historiske værk Historier, som handler om den romerske republiks opblomstring. I dette værk anser Polyb pålidelighed og dygtighed so vigtigere end en svungen stil. Hans historiske forlæg er især værker af Ephoros, Theopompos, Timaios, Callisthenes og Fabius Pictor.[2]

Han var blandt de 1000 gidsler, som det Akaiske Forbund efter slaget i Pydna i 168 f.Kr. måtte sende til Rom. Her blev han optaget blandt Scipioerne, en af Roms ledende slægter. Polybios blev lærer for Scipio Æmilianus og var på den måde tæt på magtens centrum. Han fik kendskab til romerske forhold og tænkemåde; det gjorde det muligt for ham at skrive sit værk Historier, hvori han søger at beskrive og forklare, hvordan Rom erhvervede sig herredømmet over Middelhavet.

De fleste af Polybios' værker er gået tabt, men Historier er for en stor del overleveret. Den handler om tiden fra 264 f.Kr. til Korinths og Karthagos ødelæggelse i 146 f.Kr.. Polybios er førstehåndsvidne til de puniske krige, hvilket gør ham uhyre interessant. Da værket hovedsageligt handler om, hvordan Romerriget blev en stormagt, regnes det til den romerske historieskrivning, til trods for at det er skrevet på græsk.

Polybios viser stor interesse for statskundskab. I 6. bog af Historier beskriver han den romerske forfatning og spekulerer over, hvad den optimale forfatning er. Han sammenligner Rom og Sparta, fordi de begge har en blandingsforfatning, dvs. en forfatning, der både indeholder elementer af monarki, aristokrati og demokrati. De tre negative modstykker er (tyranni, oligarki og ochlokrati) og er ikke en del af forfatningen. Det anser Polybios for noget positivt. Hans tanker viser, at han er meget inspireret af Thukydid, men også er inspireret af Herodot, Xenofon og Aristoteles.

Noter

  1. ^ Som reference,se Introduction,Loeb classical
  2. ^ Om Polybius' brug af kilder, se Introduction,Loeb classical pp.xvi-xix.

Litteratur

Wikisource har originalt kildemateriale relateret til denne artikel:
  • Polybius (2010) [1922], Paton, W. R.; Walbank, F. W.; Habicht, Christian. (red.), The histories, Loeb classical library, vol. 128, vol. 1 (2nd udgave), Cambridge, Mass.; London: Harvard University Press, ISBN 0674996372, hentet 2010-07-15

Eksterne links

En oversættelse af Historier .