Portal:Rumfart/Månedens Artikel/august 2008

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Stephen K. Robinson i Mission Control Center under en opsendelse af rumfærgen Discovery

NASA står for National Aeronautical & Space Administration, og er den amerikanske rumfartsadministration, den amerikanske ækvivalent til det europæiske ESA (European Space Agency). NASA får hvert år 16 milliarder dollars af den amerikanske stat til rumforskning, og er dermed det største rumfartsagentur i verden.

Øverste ledelse udnævnes af USA's præsident, Michael Griffin og Shana Dale blev udnævnt af George W. Bush i 2005.

NASA har visioner om at lave rumstationerMånen og Mars. Man har endnu ikke haft bemandede fartøjer på Mars og ingen månelandinger siden 1972. Det er ikke alene tekniske udfordringer der vanskeliggør visionen, men også hvor længe menneskekroppen kan opholde sig i lufttomt rum med kosmisk stråling og uden tyngdekraft. Forberedelserne har været i gang længe, med den Den Internationale Rumstation afprøves både teknik og menneskelige faktorer.

Den Internationale Rumstation anses af NASA for at være verdens hidtil største teknologiske projekt.

Teorien om Global opvarmning er et varmt emne for NASA, - og måske ikke helt uden politiske undertoner. Dels er der videnskabelig uenighed om hvorvidt klimaændringerne er menneskeskabt, dels har den amerikanske præsident stor indflydelse på hvad NASA beskæftiger sig med.

Læs hele artiklen