Portal:Sport/Månedens artikel/september 2011

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Fra semifinalen i fodbold mellem Danmark og Sverige ved sommer-OL 1948. Danmark tabte 2-4, men vandt bronzekampen

Danmark ved sommer-OL 1948 er beretningen om den danske deltagelse ved sommer-OL 1948 i London. Den danske delegation bestod af 179 atleter, deraf 20 kvinder. De danske udøvere hjemtog det største antal medaljer nogensinde ved et OL i form af fem guld-, syv sølv- og otte bronzemedaljer. Resultatet skal ses i lyset af, at det var de første lege efter anden verdenskrig, som havde hærget mange nationer mere end Danmark. Desuden havde krigens store tabere, Tyskland og Japan, forbud mod at deltage, mens Sovjetunionen blot deltog som observatør.

De danske medaljer blev først og fremmest hentet i roning og svømning med hver fire medaljer, mens der var tre medaljer i kajakroning. Guldmedaljerne blev hentet af Karen Hoff i 500 m enerkajak, Finn Pedersen, Tage Henriksen og Carl-Ebbe Andersen i toer med styrmand, Karen Margrethe Harup i 100 m rygsvømning, Greta Andersen i 100 m fri samt Paul Elvstrøm i firefly-båden. Elvstrøm vandt dermed sin første af fire guldmedaljer i fire på hinanden følgende lege. Kun tre andre atleter har præsteret det.

Af andre resultater kan nævnes, at fodboldlandsholdet vandt bronzemedalje, at der var medaljer i idrætsgrene som atletik (Lily Carlstedt i spydkast), udspring (Birte Christoffersen-Hanson, banecykling (Axel Schandorff), boksning (Svend Wad), fægtning (Karen Lachmann) og brydning (Henrik Hansen).

Læs hele artiklen