Rammelsberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Rammelsberg
Rammelsberg.jpg
Bjergværksmuseet Rammelsberg
Højde 635 moh.
Ligger i Niedersachsen, Tyskland
Bjergområde Harzen
Oversigtskort
Rammelsberg (Niedersachsen)
Rammelsberg
Rammelsberg
Rammelsberg (Niedersachsen)

Koordinater: 51°53′N 10°25′E / 51.883°N 10.417°Ø / 51.883; 10.417


Rammelsberg er et 635 m højt bjerg syd for Goslar i Harzen Tyskland, især kendt på grund af dets mine.

Minerne i Rammelsberg blev første gang omtalt i 968 af Widukind af Corvey i Sachsen, men man regner med at der har været minedrift i over 3000 år. Dette er underbygget af arkæologiske fund fra Rammelsberg af malm og færdige slagger, som betydeligt ældre end 1000 år.

Rammelsbergs miner er optaget på UNESCO World arv listen

Minerne i Rammelsberg opstod som en kontinuerlig proces i forskellige faser. I første omgang var det vigtigste produkt sølv malm, derefter senere kobber, og endelig bly. Minerne var udtømte i 1980'erne, og blev lukket i 1988.

Malmen indeholdt et gennemsnit på 14% af zink, 6% bly, 2% kobber, 1 g / t guld og 140 g / t sølv.

Der er en del vandindtrængning i minerne og der blev derfor udviklet et pumpesysmet, drevet af en underjordisk vandmølle.

Seneste arkæologiske fund på placeringen ved Duna (nær Osterode) tyder i virkeligheden på, at, minedrift på Rammelsberg allerede var begyndt 6-700 år tidligere. Spor fra en tidlig bebyggelse beliggende cirka 25 miles syd for Rammelsberg, er dateret til ca det 3. eller 4. århundrede. Aflejringerne indeholdt ikke kun de præ-industrielle smelteudstyr, men også resterne af malm, som uden tvivl kan identificeres som Rammelsbergmalm.

Det anslås, at der i alt er udvundet 27 millioner tons malm fra bjerget.

Efter minerne blev lukket af Preussag blev der oprettet et museum for at bevare kulturarven og til at vise historien om miner og deres industrielt udstyr. Museet er en punkt på ERIH, Den Europæiske Route of Industrial Heritage.

Den gamle bydel i Goslar og minen Rammelsberg er det motiv som i 2008 blev brugt på 100 guldmønter fra serien af UNESCO verdens kulturarv.

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]